Havearbejde generelt
Februar er normalt vores koldeste vintermåned hvor sneen, blæsten og frosten sætter natur lige begrænsninger for vores aktivitet i haven. Men når vejret tillader det er der mange gøremål selv i de mindste haver. De væsentligste arbejder drejer sig især om kampen mod sne og frost, beskæring og udtynding af træer og buske , klipning af hække samt jorddæk -ning.
Snearbejdet i haven bør begrænses til at fjerne den tunge tøsne fra grene og stammer og især fra havens hække. Snerydning i havegange og indkørsler bør aldrig ske ved saltning eller anvendelse af salpeter, som ved nogle få minusgrader kan få sne og is til at smelte. Skovl og kost er de bedste og mest ufarlige metoder til fjernelsen af sneen.
Det med februar er den koldeste måned kan ikke altid tages for gode varer ovennnævnte billede fra 2008 viser at det er år som opføre sig anderledes
Arbejdet med jorden.
KOMPOSTBUNKEN: Når vejret tillader det kan kompostbunken omstikkes. Læg det friske affald i bunden og dæk med det ældre og mere omsat haveaffald.
TOPDRESSING: Den ubevoksede jord mellem stauder, roser og buske dækkes med findelt kompost , barkflis eller enhedsjord det holder på fugtigheden og fremmer mikroorganismernes udvikling.
GØDSKNING: Arealerne i både prydhave og nyttehave kan gødes med 5 kg handelsgødning pr. 100 m². Gødskningen bør kun ske en gang i løbet af vinteren.
VANDING: I tørre perioder vandes de stedsegrønne buske især rododendron og andre surbundsplanter, til erstatning for det vand , som fordamper fra bladene.
Arbejdet med planterne
SÅNING: Sidst på måneden kan man så frø af sommerblomster og køkkenurter som har en lang udviklingstid. Frø af tomatplanterne Potentat, Gemini, Elin og sherrytomaten Garden Freund kan med fordel sås nu, enten i potter eller i små spirekasser eller for eksempel i æggebakker som er særlig fortrinlige til formålet
Man sår sine frø i en så og priklemuld, denne muld kan købes i 20 liters sække eller poser, så snart frøene spirer frem stilles planterne lyst, gerne i et vindue, eller man kan tilføre kun -stigt lys ved hjælp af en lampe.
Hvis man stiller planterne i vinduet kan man lave en parabol af et stykke stift karton eller pap og beklæde parabolen med Stanniol. Når man laver en sådan parabol, får man ikke rang lede planter, i kraft af parabolens evne til at reflektere lyset.
STIKNING OG OMPOTNING: Stiklinger kan tages af pelargonier og flerårige sommerblomster som er overvintret indendørs.
Februar er også tiden hvor man skal efterse de overvintrende planter og få dem afpudset for visent løv.
Har man bregner er måneden ideel til at ompotte disse. Ompotning bør finde sted hvis man ser flere rødder end jord. Inden ompotningen fjernes alt vissent løv, ompotningen sker bedst i en blanding af en del lerjord uden kalk , en del spagnum og en del kompost jord.
FORSPIRING: Læggekartofler kan lægges til forspiring i et enkelt lag i kasser som stilles køligt, men naturligvis frostfrit og så lyst som muligt.
OPBINDING:
Man kan også bruge måneden til at planlægge nyplantning eller omplantning af altankasser og kummer. Her tænker jeg i sær på plantning af klatrende og slyngende planter der kan væ re med til at sætte kulør på en trist og kedelig murflade.
Nogle af disse planter er selvhæftende , andre kræver opbinding til et espalier , dette es -palier være et trådnet eller et man laver ved hjælp af trælister . Der er en ting som man bør være opmærksom på , det er at planter der vokserop af en mur kun får lys på den ene side.
På de vægge som man kan se fra huset skal man plante stedsegrønne eller vinterblom stren -de klatreplanter, her tænker jeg især på vedbend som findes i mange nuancer og med vidt forskellige bladformer.
Af vinterblomstrende planter finder du Chimonanthus praecox og Jasminum nudiflorum dis se to planter er nemme at dyrke og så har de nogle flotte blomster her i den mørke vintertid.
Jeg vil til slut nævne nogle af de talrige løvfældende og sommerblomstrende klatreplanter som jeg selv igennem tiden har fundet anvendelse for. Det drejer sig om Tobakspibeplante , Tragtsnerlen , Ipomoea ,Clematis, Klatrehortensie, Ka prifol og Slyngroser, for disse blomstrende planter gælder det, at de findes i et utal af farver og varianter.
Plantebeskyttelse
VINTERDÆKNING: Dækning med granris eller halmmåtter er vigtig i senvinteren med stærk sol om dagen og påfølgende nattefrost.
SNEARBEJDE: Fjern tung tøsne fra havens hække og buske
PÅ GENSYN I MARTS