JANUAR 2007

Lørdag den 6.

Så har vi taget hul på et nyt år og nu må vi se så hvad det vil give os af glæder eller sorger.

Vi har stadigt et usædvanligt mildt vejr med dagtemperaturer der  ligger  fra 7 til 12 º. Nattemperaturen ligger Mellem 4 og 6 º.

Planterne klarer sig flot i mit nye vinterdepot i kælderen, rummet har en temperatur på 14 º.  Temperaturen  er lige i overkanten af hvad nogle af planterne kan magte, men som det fremgår af billedet klarer blandt andet Engletrompeten sig flot, det samme gælder for avokadoen.

billede 1

 

I forgrunden står Ipomoeaen  Bona Nox  (  Helligblomst  ), den har satte nye skud Så jeg er spændt på om den kommer til at udfolde sig i sin fulde pragt i år. Ipomoea

Ipomoeaerne “Bona Nox” og Ipomoea “Barie” vil jeg nok betragte som udestuens ukronede dronninger.

billede 2

Ipomoea Bona Nox 

billede 3

Ipomoea Barie 

Når i ser på ovennævnte billeder vil i sikkert nok give mig ret i at disse Blomster er et par skønheder i særklasse.

Vi havde i dag besøg af børnebørnene Sara og  Rasmus, så da vi havde spist til middag besluttede  vi os for at køre en tur ned i  have kolonien dels for at til se hus og have, men også for at få en spadseretur i kolonien og langs Brabrand søen. Børnene  var forundret  over at se så meget  vand der  stod på engens arealer, og de syntes at det var syn for hestene  at de ikke havde noget græs areal tilbage, jeg berolige børnene med at når foråret kom og hestene atter skulle ud på engen ja så var vandet forsvundet igen.

På turen hjem fra haven var vi inden om  Kvickly  for at købe  lørdags guf der blev også en lille gav til hver af dem. Ved hjemkommet skulle de ned og se hvordan Farfars planter havde det nede i kælderen.

Efter aftensmaden var det tid til en lille godnathistorie fra Vilhelm Bergsøes bog om Nisser og Høj-folk. Det blev så afslutningen på endnu en dejlig dag.

Søndag den 7.

Det milde vejr fortsætter og det blev atter en  gråvejrs dag med en del regn. Dagen blev brugt til at Redigere billeder til have foredraget, der kom en mail fra formanden Evald Svalø, det drejede sig om et forslag fra århus kredsen der ønskede  udveksling af link, vi aftalte at tage emnet op på have kredsens møde den 5. februar.

Mandag den 8.

Mandagens vejr bød fortsat på forårs temperaturer,  og i dag var det melding om at der var fundne  udsprungne anemoner,  en af min have venner fortalte  at der hos hans søster i Nordjylland stod de franske Anemoner i blomst.

Jeg var i dag en tur i kælderen for at gøre klar til såning af tomater m.m. ellers gik tiden ved computeren med på redigere billeder.

Om eftermiddagen fik  vi besøg af Anne, hun er vores yngste søns datter. Da hun var taget af sted, tog vi i Bilka for at handle.  Jeg var en tur ude i deres plante center men der var ikke rigtig noget som kunne friste mig. Der blev kun købt 20 pinkfarvede tulipaner til at skabe lidt forår i stuen

Tirsdag den 9.

Det milde vejr fortsætter med foreløbig op til 11 º grader om dagen, hen imod slutningen af ugen ser det ud til et lavtryk vil udvikle sig med yderligere storm og regn, jeg håber ikke at regnen rammer det østjyske område, da det i så fald kan skabe flere problemer nede i haveforeningens område.

I begyndelsen af december modtog jeg noget  Ipomoea frø  fra nogle  net venner i Sverige. Det var fra  Eva og Lars-Eric Pohtjanähti som bor i Tvåker,

nogle af sorterne har jeg, men der var tre som jeg ikke har prøvet før,   Det er “Ipomoea Quamoelit” samt Ipomoea Nil “Murasaki dIshi “, når det bliver rigtigt forår skal familien som en tak havde tilsendt et par stiklingeraf Ipomoea “Barie”

 

 

billede 4Streptocarpus

Som det fremgår af billedet er denne udgave af Streptocarpus helt unik men nettop Streptocarpus Findes i et utal af varianter og farver.

Onsdag den 10.

Så stod vi atter op til en af disse grå januardage med vekslende regnbyger og med meget lidt sol, noget af dagen blev brugt på at få ryddet lidt op nede i det ned planterummet, planterne blev efterset og nogle af dem skulle også havde lidt vand.

Jeg var også i dag en tur nede  i haven  for at se om der var  problemer med den megen nedbør, men da jeg ankom til haven var der ingen problemer, så jeg valgte at gå mig en tur ad Brabrand stien.

Vandstanden i søen var stadig stigende og der var mange Måger samt en del Blishøns og Gråænder.

billede 5

billede 6

billede 7

Som det fremgår af ovennævnte stemningsbilleder,  mødte jeg på min  tur også en gruppe dagplejebørn der var ude på en spadseretur, de lod sig ikke anfægte af den vekslende regn, da de også klædt på til dette våde vejr.

Torsdag den 11.

Atter en dag med regn , i følge Tv 2 vejret bliver de kommende døgn meget blæ- sende, natten til fredag kan vi i  nordvest Jylland måske få regulær storm, da et kraftigt  lavtryk  torsdag og natten til fredag skal passere nord om Danmark og i mange tilfælde vil vinden blæse op og kulminerer natten til fredag, Hvor vi mange steder kan forvente Vindstød af stormstyrke. En hård kuling fra syd kan påvirke broerne denne kuling tager til allerede torsdag morgen hvor vinden frisker op I forbindelse med at fronter passerer landet,  i løbet af dagen kan vi få op til kuling fra syd og sydvest – og så vil vinden blæse på tværs af både Store bælts og Øresunds broen, hvor man må på begge broer må påregne restriktioner for lette køretøjer, torsdag eftermiddag vil vinden en overgang aftage, for  at tage til i løbet af aftenen.

 

Dagens gøremål bestod i at køre bilen til syn, for derefter køre til mekaniker for at bestille tid til en mindre reparation, det var højre forreste bremserør som skulle skiftes ellers klarede den 12 årige Vectra bilsynet i fin form.

Jeg benyttede lejligheden til at fortsætte ned i kolonihaven, hvor jeg kunne konstatere at der var  vandproblemer i mange haver, så jeg håber ikke at regnvejret fortsætter for så er der mange ting som vil  gå til, dette gælder både løg og knolde samt roserne.

Dagen blev ellers brugt til at færdiggøre de sidste billeder til mit have foredrag. Jeg lavede også en dias serie om årets gang i  kolonihaven som jeg har tænkt mig skal bruges til afslutningen på foredraget.

Fredag den 12.

Efter Nattens  voldsomme storm,  som i sær gik ud  over nordvest Jylland  hvor den forhøjede Vandstand har skabt store problemer

billede 8

Vi kan nu konstatere at dagen nu er tiltaget med 32 minutter, det er jo dejligt vi går mod lysere tider.

Det lune Januarvejr er skyld i det første pollenvarsel allerede er kommet , det er 2 måneder før det normalt registreres: Pollentallet for Hassel er i dag 2

Dagen blev brugt til forskning angående siderne med månedens blomst, end videre arbejder jeg på siden med Tips og Idér til Have folket.

Lørdag den 13.

Lørdagen bød atter på en dag med tørvejr og lidt sol, så jeg kørte en tur i haven for at se hvorledes det stod til med overfladevandet.

jeg kunne notere der stadig var  meget vand i nogle af haverne.

 billede 9

Ejlifs og Margit’s Have

billede 10

Ole og Dina’s Have

 

Under mit ophold i haven kunne  jeg i dag  konstatere  på både  vores kaprifolie og klematis var vågnet af vinterdvalen da de stod med mange  nye skud.

billede 11

billede 12

Havens græsplæne står grøn og frodig som en højsommerdag

Søndag den 14.

Så vågnede vi op til en ny gang blæsevejr og temperatur på 8 graders varme.

Dagens lokale vejr bød på en formiddag med vekslende byger og en del sol. Om efter middagen skinnede solen fra en skyfri himmel, hvis ikke jeg vidste bedre ville jeg tro at vi befandt os i midten af april måned.

Ifølge TV 2  Vejret  har flere stationer langs den jyske vestkyst i løbet af morgenen og  formiddagen meldt om fuld storm, det var dog først omkring ved middagstid man nåede den højeste middelvind.

Mest vind har der været i Hirtshals, Hvor middelvinden klokken 12 har været oppe på 29 m / s. Grænsen for storm er 24,5 m / s , der har  været  endnu kraftigere vindstød langs den jyske vestkyst hvor man  flere steder har været oppe på orkanstyrke det var både i Hirtshals, Thyborøn.

Ved Thorsminde var der målt 35 m / s i vind stødene Dette er et stykke over orkanstyrke som er (32,5 m / s). Den kraftige blæst har også lukket Både Storebæltsbroen og Øresundsbroen – og Især i den nordlige del af landet meldes der om væltede træer der flere steder ligger hen over vejbanerne

I Nordsjælland er et tag Blæst af et hus.

Stormen kommer I forbindelse med et stormlavtryk, derfra vest passerer hen over Syd Norge. På syd vestsiden af lavtrykket bevæger et vindfelt med storm sig fra Nordsøen ind til Jyllands Vestkyst og  derfra breder den kraftige vind sig mod øst.

billede 13

 

Jeg har hentet min spire kasser hjem fra haven og har været ved at gennemgå mit frøsortiment. I den kommende uge vil jeg havde indkøbt noget Så og priklemuld.

Jeg var atter i dag en tur i haven, og gik mig på ny en tur langs Brabrandstien hvor jeg kunne konstatere at søen flere steder nu var meget tæt på selve sti systemet.

billede 14

Jeg gik op igennem have kolonien Sølyst og videre ind igennem have kolonien Norringholm, hvor jeg faldt i snak med en ung kvindelig haveejer som benyttede det milde vejr til lidt lugning både inden og uden for hækken.

Det er noget der fortsat undrer mig som havemand, og det er ,at næsten alle kolonihaveejere tror at de ikke må komme i havekolonien i tidsrummet  fra 1. oktober og til 1. april.

Især her hvor vi har så mild  en vinter,  var det måske tiltrængt,  at komme ud og røre musklerne og luge lidt i haverne eller i det mindste på have gangene.

Når vi kommer til foråret kan mange ikke slå Deres plæner og tilsvarende vil de føle lugearbejdet helt udoverkommeligt.

Jeg var hjemme fra haven ved tretiden hvor Else havde lavet kaffe, og det var tiltrængt efter turen i stormvejret. Resten af dagen blev brugt til at redigere billeder og gennemgå ugens tilbuds aviser.

Mandag den 15.

I dag var jeg meget tidlig oppe da jeg skulle på værksted med bilen. Jeg kunne atter notere en forholdsvis mild dag, da jeg havde afleveret bilen og var på vej til bussen kunne jeg gå og nyde den skønne fuglesang, det føltes næsten som en forårsdag  i maj,  der var 8 graders varme og der blæste en frisk vind fra sydvest.

Jeg har en nevø som bor i Pryor i Oklahoma og som det fremgår af nedennævnte  billede har de et anderledes vintervejr en her hos os!

billede 17

Som det fremgår af billedet, kan man tydelig se med hvilken brutalitet sådan et isslag kan ødelægge alt på sin vej.

Der er da også meldinger om at flere mennesker har mistet livet under denne såkaldte Is storm.

Da jeg havde afhentet bilen efter endt reparation kørte jeg ud  til A plus i Hasselager for at få den om synet og godkendt.

 

Tirsdag den 16.

Det forholdsvis milde vejr fortsætter, i dag ligger temperaturen stadig på 8º.  Fra morgenstunden var der en let støvregn, men i det store og hele blev det dog en tør dag.  Så da vi havde spist frokost besluttede vi os for at tage en tur ned i have kolonien for at hente gardinerne i udestuen.

billede 18

Rosen på billedet indkøbte jeg i sensommeren og har stået og blomstret siden den blev plantet i krukken den kan åbenbart lide det milde vintervejr

Da vi havde pakket gardinerne ned, gik vi os en tur langs søen. En kølig men behagelig vind, blæste ind mod os ude fra søen, medens vi gik og nød synet af de mange svømmefugle. Der var både  svaner, grågæs ,Vildænder Lappedykkere Edderfugle og Blishøns, dertil mange forskellige mågearter.

billede 19

Efter spadsereturen langs søen gik vi op gennem Havekolonien 1941 og turen gik videre ned igennem Have kolonien Rugholm. Da vi endelig forlod kolonihave området , havde vi vandret et par timer . Tiden går hurtigt når vi vandrer ude i naturen.Vi var hjemme ved tretiden, hvor vi nød en velfortjent kop kaffe og et par hjemmebagte fastelavnsboller.

Onsdag den 17. 

Ifølge kalenderen er det vinter,   og dermed er det  også årstiden  for det mest blæsende vejr, personligt  synes  jeg at også  vinden må  omfattes af  rekordskalaen,  for selv om vi vågnede til en stille morgen med let støvregn, så meldes  der samtidig om et nyt stormlavtryk som skal ind og genere foreløbig den sydlige del af landet.

Onsdagen blev brugt til at gennemse  billedmateriale  og redigering  af kommende sider her på nettet.

Der kom mail fra Ellen Als hos haveselskabet hvor hun udbad sig lidt oplysninger om  vores have, som jeg har tilmeldt det årlige arrangement åben have 2007 ! Jeg fremsendte de ønskede oplysninger omkring koloni haven m.m.

Torsdag den 18.

Torsdagens vejrmelding lød på mest på overskyet vejr med spredte byger som enkelte steder kunne være  med hagl og torden, senere forventede man vedvarende regn, som måske endda kan gå over i slud.

Jeg tog en tur i haven og var hjemme igen ved frokosttid,  da jeg havde  spist det lækre smørebrød gennemgik jeg dagens post, den bestod mest af reklamer men der var sandelig også et forsinket julekort fra Lene i Tilst, hun havde sendt det til vores gamle adresse, og det var absolut min fejl. Det er jo sådan at vi har kendt Lene lige siden hun blev født, og i dag er voksen og selv mor med stort M  til tre børn.

Ja dagens vejr har faktisk artet sig som forventet blot fik vi ikke hagl eller torden.

Jeg har i dag startet på  nedskrivning af mine barndomserindringer, det er fantastisk så meget man pludselig kan huske om Barndoms tiden på godt og ondt, som det fremgår af min profil  blev jeg jo født i Landsbyen Bellinge på Fyn, det var som det 7. barn i en børneflok på ialt 8 stykker.Mine erindringer er til dels også en krønike.

Fredag den 19.

Solen var på himlen inden vi besluttede os for at stå op. Efter at vi havde nydt morgenmaden kørte jeg tur ned i kolonihaven  for at se hvorledes det så ud efter gårsdagens megen regn.

Da jeg kom ned i kolonien kunne jeg konstatere at vandet stod højt  i mange af haverne og hvis der kommer mere nedbør frygter jeg for at mange af have hu sene vil lige stor skade.

billede 21

Sådan så det ud i Hanne Rose’s

billede 22

Dina & Oles have havde det ikke bedre

På min vandring langs Søen kunne jeg atter i dag konstatere at vandspejlet var blevet løftet yderligere, hvilket også fremgår af nedennævnte billeder

billede 23

billede 24

Lørdag den 20.

Jeg stod op klokken 07:00 og kørte indtil  Langenæsbageren efter morgenbrød, regnen stod ned i stænger og viskeren havde svært ved at holde ruden fri.

Nu må vi se om vejrudsigten holder for meteorologerne har lovet opklaring   men meddeler samtidig at vi dog kan forvente enkelte byger endda med hagl.

Det er fortsat meget mildt temperaturen ligger på 9º.  Nattens regnbyger gav os 25 mm her i Viby og dermed også i have kolonien, så det var et sørgeligt syn der mødte mig.

Vandet stod højt i have gangene og mange haver stod nu helt under vand. Nogle steder var vandet ved at gå ind i husene.  Hverken jorden eller søen kan tage mere vand, så der er ringe håb om at vandet forsvinder med  første.

billede 25

Midt i det fugtige Januar vejr er kvædebusken sprunget i blomst

billede 26

Nu har vi også problemer med vand i haven, og samtidig lover meteorologerne tilmed vintervejr.

Får vi en periode  med  hård frost og tillige med sne i større mængder, så bliver det jo en ren katastrofe for os her i haveforeningen Norringholm.Selv om det ikke er nogen trøst, så er der er jo også mange andre end os her i have kolonien som er ramt af vejrets luner.

billede 27

billede 29

billede 28

Uvejret ramte både borgerne i Vejle, Silkeborg og Skanderborgs lavtliggende områder, hvor vejret har forvoldt meget store skader.

Det var også galt med forhøjet vandstand mange andre steder landet over.

 Søndag den 21.

Så blev det på ny søndag  og vi kan sige farvel til en fugtig uge, vejret i dag har været med vekslende skydække og enkelte byger.

Formiddagen blev  brugt til  redigering af billeder og hjemmesider, der blev også tid til at skrive lidt på min barndoms krønike.

 

Om eftermiddagen  var vi en tur nede i kolonihaven, for vi var blevet ringet op af genboen som fortalte at stormen havde vælte en vores rosenbuer.

Da vi kom derned kunne vi ikke køre ind i kolonien på grund af vandmasserne vi  parkerede derfor ude på Norringholm vejen hvorefter jeg tog  gummistøvler på og begav mig  ind i området, jeg mødte tre andre haveejere på min tur, det var  Henning,  Knud  og  Bendt  som havde sat deres private pumpemateriel i gang i et forsøg på at skåne deres huse mod det indtrængende vand.

billede 31Da jeg kom hen i haven kunne jeg se at vandstanden havde sænket sig 5 cm, jeg kunne også konstatere at rosen buen der adskiller pryd og køkkenhaven var knækket ,så når det bliver lidt bedre vejr må jeg havde den renoveret.

Mandag den 22.

 

Vejret er nu slået om. Her klokken 09:30 er der minus 1,9º. i løbet af natten og morgenstunden er der faldet 3 til 4 cm. sne.

 

 billede 30

 Så kom vinteren med den første sne

 

Jeg kørte Else til tandlægen i Tranbjerg, hvorefter turen gik ned i kolonihaven for at reparere Rosen buen.

Jeg gik mig en tur rundt i have kolonien, under min vandring mødte jeg Knud og Kirsten samt en fotograf fra tv øst der skulle dokumenterer vandets ødelæggelse på deres hus.

Knud fortalte mig at de, i de tredive år hvor de havde  haft deres kolonihave aldrig havde oplevet noget lignende.

Jeg tog selv nogle billeder af ødelæggelserne, Som det fremgår  af minde billeder så er det svært at bevarer optimismen, da vandstanden i søen forsat er stigende

 

 

billede 32

billede 33

billede 34

billede 35

Det er Knud’s have som ligger til venstre for betonrøret

 

Tirsdag den 23.

Jeg stod op klokken 07:00 og kunne konstatere at der var 1 graders frost.

I morgennyhederne var er et indslag som omhandlede oversvømmelserne nede i kolonihavehave området

Det var Kirsten Spanggård  fra have 460 der udover fotografen også havde haft besøg af en journalist fra Østjyllands radio . Af indslaget fremgik det at miseren med vandet skyldtes det faktum at kommunens teknikere havde opstemt vandet i forbindelse med sidste del af frilægningen af åens løb ind gennem byens centrum.

Der var ingen kommentarer fra kommunen udover at de meddelte at Åhavevej var lukket på grund af  den høje og stigende vandstand samt at man skulle på regne at vejen ville være lukket til ind i næste uge.

Som situation ser ud her til morgen kan det ende med en katastrofe for alle os have ejere her i haveforeningen Norringholm. Især hvis der kommer yderligere ned bør i form af regn eller sne

 billede 36

 

Jeg var i haven klokken 10:00. Da jeg havde parkeret bilen tog jeg et par billeder af den stødt stigende vandstand, siden i går var vandet steget 25cm.

Jeg traf Hanne Rose en af mine naboer, hun var nede for at se hvorledes det stod til med haven og huset.

Hanne er glad for min dagbog  den havde holdt hende orienteret  omkring  den stigende vandstand i kolonihaveområdet.

billede 37

billede 38

Onsdag den 24.

 

Efter en nat med skyfrit vejr og hvor temperaturen visse steder her i Østjylland nåede helt ned på minus 14º, må man nok erkende at vi har fået vintervejr. Temperaturen her på Rosenvangs allé ,var her klokken 08:00 minus 3º.

Det er jo lidt af en radikal ændring af vejret vi oplever, men der er jo ikke andet at gøre end at skrue op for radiatorventilen.

Jeg skulle havde testet mit foredrag omkring køkkenhaven og havde inviteret kreds formanden Evald Svalø på besøg . Han ankom kl. 10:00 og vi gennemgik dias foredraget og foretog nogle  enkelte rettelser.

Nu er det spændende hvordan medlemmerne tager imod det. Udover foredraget har jeg lavet en dias serie om årets gang i kolonihaven >> Sommerlyst <<    som jeg vil bruge som en afslutning på mit første foredrag.  Evald gik ved middagstid, hvorefter jeg kørte en tur ned  i have kolonien.

Vandet var stadig stigende og endnu et hus var sat under vand. Jeg fik sat luft pumpen i gang, således jeg kan  tilføre have dammen noget ilt nu hvor den er frosset til.

Jeg forlod haven klokken 14.00

 

Torsdag den 25.

 

Temperaturen  er her kl. 08.00 minus 2º  efter endnu en dag med minus grader og let overskyet vejr, forventes der henover natten en stigning i temperaturen så vi kommer på plusgrader måske endda 5º

 

Torsdagen blev brugt til at redigere billeder til foredraget jeg er ved at  lave en ny serie om årets gang år 2006 i kolonihaven  >>Sommerlyst <<”  Der blev dog også tid til en tur til Metro for at handle ind, jeg var en tur ude i deres plantecenter for at se om de havde fået gødning og frø hjem, men der var ikke noget at hente endnu.

 

Fredag den 26.

 

Jeg stod op ved ottetiden  og vejret  var letskyet  men som  lovet  var der nu plusgrader, ifølge metrologerne kan vi dog forvente sne eller sludbyger, dette lover ikke godt vandstanden i Brabrand søen.

I går aftes var der en  såkaldt  ansvarlig  ved  Århus kommune  som udtalte at ifølge den teknisk ekspert som de rådførte sig med, skyldtes den høje vandstand i søen  at vandspejlet i bugten var over åens udløb.

Hvis det var tilfældet vil jeg mene at der også ville være oversvømmelser i den indre by. og jeg tænker på hvad de vil gøre med den kommende Marselis tunnel .

Dagens bedste oplevelse var en mail fra vores venner  Grethe og Ole ,de har jo været igennem et hårdt år, Ole på grund af sin sukkersyge har fået amputeret begge ben under knæet. Han fortæller at det går fremad med gangtræningen. samt at han er begyndt at dyrke sin hobby ved billardbordet på ny.

Jeg beundrer ham for hans viljestyrke, han føler dog at han ikke er så god som før til billardspillet, men som han skriver, så regner han med det gamle ord ” øvelse gør mester ” også gælder for ham, og jeg ved at skulle han mod alt forventning ikke nå samme niveau som før vil han også være tilfreds med mindre. Se det var en dejlig afslutning på dagen at få sådan en mail

 

 Lørdag den 27.

Så bevæger vi os hastigt ud af Januar og endelig fik vi lidt  vinter med med frost og lidt sne, men det kan hurtigt blive til mere.

Her klokken 10:00 ligger temperaturen   lige omkring frysepunktet, vejrudsigten byder på nogen sol med enkelte sne byger, højeste temperatur vil komme til at ligge mellem 0 og 5 graders varme.

Dagen blev meget solrig og jeg besluttede mig for at køre en tur ned i kolonihave området for at se hvorledes det stod til med vandstanden, jeg kunne konstatere at der var sket et fald på 8 cm over de sidste to dage.

Jeg har i dag  brugt tiden ved computeren der var mails som skulle  sendes til  nogle af mine netvenner, jeg har også gjort et power pointshow færdigt.

Der blev også tid til at skrive på mine barndoms erindringer jeg er nu kommet de butikker og håndværkere som  servicerede beboerne i barndommens Bellinge og omegn.

Vores nærmeste nabo var kroen som dengang havde en stor avlsgård,  værten hed Anton Hansen og han havde to døtre Elsa og Vera  husker jeg:  Det er mærke ligt når man begynder at skrive om barndommen så føles det som man ser en film for sit indre. Man husker mere og mere for hver dag jeg sidder og skriver ,   det  bliver  en lang vej ,men så har jeg noget til sommerens regnvejrsdage.

På have fronten  passer jeg mine planter  nede i kælderen og jeg er også  ved at gøre så kasserne klar. Jeg regner med at så tomater i slutningen af næste uge.

Her i aften  fik  jeg en mail fra  Rita en af vores  norske netvenner hun  tilbød mig noget overskudsfrø af mange for mig ukendte Ipomoeaer, så nu må jeg havde skrevet til hende så hun kan sende frøene til mig til mig.

Rita fik jo nogle stiklinger af min Ipomoea ” Barie ” som jeg har omtalt tidligere i dagbogen.

Som afslutning på denne dag kan jeg notere at temperaturen, her klokken 22.30, ligger på 1 grads varme.

 

 Søndag den 28.

Dagen starter med finregn og temperaturen ligger på 6 graders varme her kl. 09.30, i -følge metrologerne vil der komme en opklaring i løbet af dagen og til natten vil vi få ÷ 3 grader.

Jeg skulle ud at gå en tur men opklaringen udeblev så jeg har brugt  formiddagen på at redigere på min side om dansk havebrug så den skulle blive mere læsevenlig.

Ja det blev jo en regnfuld dag så jeg har været nede  i planterummet  for at tilse planterne, de klarer sig flot, nu ligger temperaturen og veksler mellem 10 til 12 ° og det er lige tilpas. Daturaerne er begyndt at gro, det samme gælder for nogle af pelargonier, mine Streptocarpus står i blomst.

Her til aften meddelte Kommunen at de havde genåbnet tunnelen på  Åhavevej, så mon ikke det betyder at vandstanden også mindskes  i kolonihaverne,  jeg skal i hvert fald en tur ned i have kolonien i morgen tidlig for at se om vandet er på retur.

 Mandag den 29.

Det tegner til at blive en solrig dag og temperaturen liggerher kl. 11:20på + 3°. Jeg er netop kommet hjem fra kolonihaven. Det var nu muligt at køre ind i Have kolonien via fælles vejen  og  Rosenvej  også selv om der stadig står vand i flere haver, så er det i løbet af sidste døgn sunket 20 cm. Så mon ikke Kommunen har fjernet spærringen ved Mølleparken eller hvor det nu var de havde lavet blokering, for det er jo sandsynligvis ikke bare fordampet i løbet af døgnet.

Jeg traf Bendt og Oluf et par af have vennerne , Bendt inviterede på en   formid dags pilsner i sin Autocamper, det er altid hyggeligt  at sidde og snakke om de  problemer som er som kolonist også selv om vi ikke kan løse dem, så kan vi få dem vendt og drejet.

Oluf havde i  weekenden været ude i Plantorama og Skæring Plantecenter, han kunne berette at de  var ved at være forårs klare. Så det kan være at man skulle aflægge dem et besøg for at se deres frøsortment efter om der måske skulle være nogle nyheder på markedet.

Mens vi sad og nød pilsneren kom der en taksator fra forsikringsselskabet Alka. Jeg kunne forstå at selskabets kontor ikke var indstillet på  at yde  erstatning generelt,  men han mente at hver enkelt skade skulle vurderes individuelt.

Så nu bliver det spændende at se om det bliver til en erstatning.

 

Tirsdag den 30.

I dag var  jeg oppe  klokken 06:00  da jeg havde  nogle mail  jeg skulle  havde  sendt her morgenstunden. Der var atter mail fra Rita som er en mine norske havveninder, hun meddelte mig at hun havde pakket ipomoea frøene samt at hendes mand sendte dem med posten her i dag, så de er her nok i morgen.

Efter at havde afklaret morgenposten  gik turen til bageren på Langenæs  efter morgenbrød. Jeg havde lovet Else at hente morgenbrød, da hun var skuffet over at jeg ikke havde bagt en brunsviger til os selv.

Efter morgenmåltidet tjekkede jeg temperaturen, den ligger her klokken 09:30, på plus 6° og vejret er let overskyet.

Ifølge nyhederne har de nu genåbnet vejene ved Årslev Engsø og Brabrand søen. Så nu er jeg spændt på hvor højt vandet står i haverne, jeg vil gætte på at det er sunket yderligere med mindst 10 cm., men nu får vi se senere på dagen.

Onsdag den 31.

Temperaturen lå kl. 09:00 på 6,5 + grader ,  det er  et blæsende og regn fuldt vejr. Jeg havde  besluttet at tage en tur i haven men det regner for meget, så jeg valgte at gå i planterummet for at pusle lidt om mine planter.

Det ser ud til at jeg har fået bugt med de grønne gæster,og det er rart de skulle jo nødigt havde ødelagt  Ipomoeaen Bona Nox når den ellers har vist sig villig til at overleve vinteren.

Medens jeg sidder og skriver siver der en herlig duft ind fra køkkenet.   Else er ved at tilberede en god gammeldags hvidkåls suppe.

Hen over middag stilnede regnen af og det klarede op og blev solskin men samtidig tog blæsten til.  Jeg besluttede mig for at køre en tur ned i Havekolonien.

Der var som ventet meget vand i nogle af haverne, men have gangene var næsten tørre, det er jo fantastisk at  de 60 cm. vand sådan kan forsvinde i løbet af to dage.

Når jeg tænker på de haveejere som har fået deres huse sat under vand  skulle man tro at der var sket et mirakel,  for det har jo også regnet en  del efter at det begyndte at sive væk

Januar satte jo hele to rekorder nemlig som den varmeste måned der er målt gennemsnits temperaturen kom til at ligge 5 + grader.

Vi nåede op  120 mm regn mod normalt 57 mm

Af solskinstimer fik vi 47 timer  mod normalt 43 timer.

Sådan sluttede årets første måned.

Skriv et svar