DYRKNING OG PASNING AF IPOMOEA

Ipomoeaen som er ud af snerlefamilien vokser i naturen op af buske eller træer,  hvor de vil sno sig let om alt forhåndenværende materiale .

I naturen er dette uden betydning ,  da  planten blot skal udføre sit kredsløb blomstring frugtsætning og frø kastning og dette vil den gøre udanset om den har noget at hæfte sig til.

Det ser helt anderledes ud hvis man vil dyrke planten kommercielt, da den i så fald vil kræve mange mandetimer før den er klar til salg.

Jeg har selv prøvet at lave  eksemplarer af  forskellige sorter på  bøjler, ved hjælp af en god beskæring kan man lave nogle flotte planter.

Planten er i øvrigt meget  hårdfør  men vil helst havde en  gennemsnits temperatur på ikke under 12 grader.

Kulturen er ens for de Ipomoea arter som jeg har. Dog kræver nogle mere plads til rodnettet end andre, dette gælder for eksempel for Barie og Bona Nox.

De fleste  Ipomoea  arter er desværre kun et årige, men til gengæld er de et årige villige til at sætte frøkapsler med modne frø således at man kan så nye planter det kommende forår.

Den bedste så tid er februar og marts måned nar det drejer sig om de etårige, mens flerårige kan sås hele året men bedste tidspunkt er dog i juni måned.

Frøene lægges i almindelig havejord blandet op med kompost, læg to frø i hver potte, frøene skal dækkes så dybt, at der er et lag jord over frøene som svarer til frøets tykkelse.

Stil potterne i et fad med kuldslået vand indtil i kan se at jordoverfladen er fugtig.

Potterne stilles i normal stuetemperatur, og man har nu kun den opgave at påse at de ikke tørrer ud da det vil ødelægge spiringsprocessen. Spiringen tager normalt kun få dage. den spæde kimplante er meget lyskrævende for at den ikke skal blive for ranglet jeg selv har altid brugt vækstlys i forbindelse med planteformering, hvis de spæde planter for lidt lys bliver de blot ranglet og uden evne til at sætte blade på nederste stykke af stænglen.

Når de har en højde på 10 cm plantes de med forsigtighed om i 12 cm potter, du skal huske at tage vare på rodnettet ikke bliver beskadiget, da dette vil sætte  planten tilbage i vækst.

 

Morning glory på Bøjle.

Nu kan man ,som jeg har forsøgt, lave en ståltrådsbøjle og binde snerlen op på , eller man blot binder planten lop ved hjælp af tonkingstokke.

Den hemmelighed der ligger i at få smukke og hurtigt voksende planter, er den,  man hele tiden skal sørge for kun at bibeholde moderstænglen og dennes spids, for hvis du kommer til at knække den af, vil der straks komme en masse sideskud.

Planten vil derved længere om at komme i blomst og den vil kræve betydeligt næringstilskud. Der vil selvfølgelig komme sideskud i bladhjørnerne, også selv om topskude bevares intakt men disse fjernes blot så snart de viser sig. Når topskuddet har begyndt at danne blomsterknopper lader man de herefter fremkomne sideskud udvikle sig og plant vil snart stå med et rigt blomster, som fortsætter lige ind til frosten sætter ind 

Planten variere stort set både størrelse, farvepragt og duft. De fleste er uden duft, men ved hjælp af deres farveudstråling lokker de insekterne til, således at de kan blive bestøvet og fortsætte deres cyklus. For alle Ipomoeaer gælder det, at blomsten kun holder fra 5 til 12 timer, men hvad gør det når man til gengæld får et nyt blomsterflor hver dag.

Enten man nu planter ipomoeaen ud på friland eller driver dem frem i krukker på terrassen skal man huske at tilsætte en svag nitrophoska opløsning til vandingsvandet et par gange om ugen.