OKTOBER 2006

Mandag den 2.

Så nåede vi til Oktober og vi flytter nu stille og roligt ud af kolonihaven, men arbejde er der stadig nok af i haven , for som jeg omtalte i slutningen af September måneds dagbog, så forestår der en del omlægning af kolonihaven.

Denne mandag startede ved  sekstiden og jeg kunne se at der havde regnet en del om natten.

Ved ankomsten til haven kom  Bendt Olesen, en af mine have venner  og tilbød at tage mine 8 sække affald med på genbrugsstationen, det var lækkert for så slap jeg for den tur.

Da  hele dagen bød på regn, blev der ikke til  meget havearbejde denne mandag, dog fik jeg fjernet de sidste sommerblomster fra bedet ved indgangspartiet, samt lagt de sidste løg i hjertet.

 

jeg glæder mig til at vise Else og havens gæster blomsterfloret, når våren atter holder sit indtog.

Tirsdag den 3.

Det blev atter en dag hvor vi havde Sara og Rasmus på besøg i kolonihaven, dagens besøg skyldtes det faktum at daginstitutionen fortsat strejker. Men både Else og jeg er glade for når de kommer for at besøge os. Medens børnene hyggede sig indendørs sammen med Farmor, syslede jeg lidt med den forsatte oprydning i haven.

Jeg fjernede de sidste Tomatplanter både de udendørs og i drivhuset.

Nu kommer den tid hvor jeg skal til at tænke på at havde havens krukker i vinterkvarter, for selv om de forsat lover mildt vejr, så siger erfaringen mig, at vi hurtigt kan forvente nattefrost.

Der blev også udplantet stedmoderblomster og fjernet Isbegoniaer  langs hækken, således at forårs løgene kan komme i jorden.

Dagens vejr bød på temperaturer op til 20° .

Onsdag den 4.

I dag havde vi atter haven for os selv, men vi savner jo alligevel de unger når de ikke er her. klokken halv otte var der 10° i udestuen.

Jeg brugte dagen i såvel køkken som prydhaven.

De sidste rødbeder og gulerødder blev indhøster, hvorefter jeg gravede det grønne affald ned  i et af havens bede.

Normalt graver jeg ikke i højbedene, men i stedet for at kører det ikke frøbærende på kompostpladsen  vælger jeg at grave det ned i haven.

I dag påbegyndte jeg også renoveringen af bedet ved Have dammen. Det er to år siden jeg sidst har gået bedet efter, så jeg valgte at tage alle iris og forårs løg op . Efter en rensning og deling blev væksterne på ny placeret i bedet

Det overskydende plantemateriale kunne jeg så glæde de andre kolonister med.

Else havde travlt i køkkenet med såvel at sylte de sidste rødbeder samt de grønne tomater, disse gourmet tomater er et delikat tilbehør til for eksempel boller i karry.

En vores have venner kom forbi med en stor pose madæbler. Så det blev til mere arbejde i havehusets lille køkken. Else lavede æblemos af den ene halvdel, den anden del blev brugt til fremstilling af lækker portionæbleflæsk.
Det færdige æbleflæsk fyldes i små plastbægre som så kommer hjem i fryseskabet, denne metode gør at man ikke skal bruge konserveringsmidler af hensyn til holdbarheden.

Om eftermiddagen var jeg i Føtex for at købe kartofler da vores egen produktion for længst var opbrugt  >> 3 kg. vildmose for 28 kroner <<. Det må jo være dette års ringe kartoffelhøst som berigtiger  til disse høje priser.

Jeg kørte hjem forbi lejligheden for at tjekke post og pc. da jeg åbnede hjemmesiden så jeg at der havde været et besøg fra Argentina.Det var en dame ved navn Anna Maria som havde skrevet i min gæstebog skriften var på tysk, så jeg kunne jo godt læse hvad hun skrev, nu skal jeg blot havde en til at hjælpe med at sende et svar til hende.

Søndag den 8.

Så er der slut med at overnatte i kolonihaven for denne sæson, så dagen blev brugt på at flytte de sidste ting hjem i lejligheden.

I de foregående dage havde vi Else og jeg været hjemme  for i fællesskab at gøre lejligheden hovedrent, så den var klar som vinterkvarter.

Onsdag den 11.

Her hvor vi hastigt,  har bevæget os igennem første halvdel af måneden, ligger  dags temperaturen fortsat omkring 16 til 17° og en nattemperatur 10 til 12°.

I går var der 22° i udestuen klokken femten. Planterne  nyder godt af det gode vejr, og det er med smerte i hjertet  de nu skal skæres tilbage for at komme hjem i mit kælderrum til vinter opbevaring.

Det gode vejr lokker forsat haveejere ud i koloniens haver det er karakteristisk at det er dem som har haft deres haver i mange år som jævnligt tilser deres haver i vintersæsonen.

I dag gravede jeg de sidste Pastinakker op, i morgen skal de anbringes i fugtigt sand.

Jeg fik også indhøstet det sidste Ipomoea frø fra planterne Morning Star og Sunset Serenade.

Lørdag den 14.

Her ved indgangen til efterårsferien fortsætter det gode vejr og vi var ude i haven allerede klokken halv ti.

Et par af vores venner Tove og Knud kom på besøg til kaffe og smørrebrød det blev nogle hyggelige timer i godt selskab.

Da vennerne var taget af sted  læssede jeg bilen med de planter som skulle hjem i kælderen til vinter opbevaring ,jeg tør ikke trække det længere , for selv om vi fortsat har meget milde dags temperaturer kan kulden komme som en ræv om natten, så er det rart at være på forkant med situationen.

Da jeg vente hjem til kolonihaven havde Else  lavet en kop varm kakao som vi nød sammen med et stykke af hendes hjemmebagte kage.

Resten af mit havearbejde denne lørdag blev brugt til rengøring af drivhus ophæng, samt lugning i haven. Der blev også tid til at udplante  stedmoderplanter i  bedet ved indgangspartiet.

Efter at vi spist vores aftensmad gik turen atter hjemover til lejligheden.

Søndag den 15.

Dagen i dag stod også i havens tegn, da vi stod op ved otte tiden lå temperaturen på 6° og det var meget tåget men de havde lovet flot vejr, så vi tog ned i haven halv ti tiden. Temperaturen steg hastigt og nåede atter  dag op på 16 til 17°

Jeg foretog mig en vandretur rundt i kolonien og fik mig en snak med forskellige haveejere. Da jeg kom hjem havde Else smurt en lækker ostemad og lavet en kande te.

Else brugte dagen på at klargøre huset for den kommende vinter . Hun havde dyner og puder ude at lufte inden hun pakker dem ned i opbevarings poserne, ind i mellem hyggede hun sig i udestuen med hendes elskede krydsord.

Her hen mod slutningen af have sæsonen tager ipomoea ”  Barie  “sig Godt ud på husets vest gavl.

For midt vedkommende blev dagen i haven brugt på fortsat klargøring af planter til vinter opbevaring.

Der blev ryddet op inde i drivhuset, således jeg kunne få plads til de krukker og potter som ikke skulle hjem, resten skal med hjem i kæderen i morgen.

Dagens menu bestod af en af Elses lækre frikadelle burgere.

Hen på eftermiddagen fik jeg besøg af en af de andre haveejere han skulle hente nogle Pastinakker og en Selleri.

Det var en foræring som en tak fordi han havde givet mig noget maling til mit kældergulv.

Inden eftermiddagskaffen pakkede jeg tomatfrø ned så det er klar til næste sæson, jeg har taget frø af 5 forskellige sorter så må vi se hvorledes planterne vil udvikle sig.

For det er faktisk kun Tomaten Potentat som jeg kan være sikker på forsat vil give forsat gode og sunde tomater. Dette skyldes det faktum at den ikke er blevet forædlet med stadig besidder sin oprindelige gener.