JUNI MÅNEDS BLOMST

Cyclamen

alpeviol

( Alpeviol )

Denne smukke rigt blomstrende og stedsegrønne plante stammer oprindeligt fra  de østlige egne af middelhavet, og har været det vi kalder en juleblomst i mange generationer.

Men i kraft af den teknologiske udvikling som har fundet sted inden for potteplantekulturer, kan den i dag købes  hele året.

Planten var oprindelig med lyserøde blomster, men ved forædling har man i dag skabt planter i mange flotte farvevarianter.

Alpeviolen er en plante som vi ved rigtig pasning kan have glæde af i mange måneder. Man kan endda få den til at blomstre igen, Man skal blot huske at den aldrig må få det for varmt.

Efter indkøb af planten bør den akklimatiseres, dette gøres ved man stiller et køligt og skyggefuldt sted indendørs.

Planten trives bedst i et østvendt vindue i et køligt rum eller på den lukkede altan ved en temperatur på 15 – 20 grade.

Vanding sker ved undervanding, hvilket vil sige, at man kommer vand i en dyb skål eller fad og lader planten suge det til sig  den har behov for.

Husk altid at vande med tempereret vand

Der er mange som kasserer alpeviolen efter dens afblomstring, dette er en stor fejl, for hvis man behandler sin plante omhyggeligt kan man have glæde af dens blomsterpragt i mange år frem i tiden.

Husk Alpeviolen må aldrig tørre ud den skal altid bevare sin fugt omkring knolden.

Alpeviolens fornyelse

Når Alpeviolen er afblomstret fjernes alle visne blomster og blade, hvorefter planten stilles til hvile et køligt sted i et par måneder. Når man så langsom vander planten op vil den hen på foråret begynde at bryde med nye knopper og blade, snart kan vi atter have glæde os over alpeviolens smukke blomster.

Man kan vælge at omplante  sin Alpeviol i hvileperioden.  Omplantningen sker bedst i maj måned og bør ske i en rhododendron jord, da Alpeviolen er en surbundsplante.

I forbindelsen med omplantningen kan man eventuelt dele knoldene.

Den omplantede plante anbringes nu i et solrigt vindue. I Maj  Juni kan den så stilles udendørs. I August tages den indendørs og stilles i et køligt vindue.

Man vil nu opleve en Alpeviol der overrasker én ved sin blomsterpragt.

Glem ikke i vækstperioden at komme Rhododendron gødning i det tempererede  vandingsvand hver gang du vander.