JANUAR

Søndag den 3.
Så tager vi hul på et nyt år, dette gælder også her på min hjemmeside og jeg har de bedste intentioner om at jeg i det kommende år får me re tid til at skrive i min havedagbog.
På nuværende tidspunkt lader det til at vinteren kommer til at stræk ke sig over en rum tid.
Vejrudsigten som er gældende for den kommende uge lover en del sne og temperaturer som hen over døgnet spænder fra 3 plusgrader til 15 minus grader.
I dag ligger temperaturen her i Viby J. mellem 7 og 8 frostgrader sidste år var der hen over dagen plusgrader.
Når jeg ser tilbage på januar 2009 så havde vi ikke noget sne, og de første 15 dage af måneden var der ikke nattefrost af betydning og slet ikke dagsfrost.
Her i dag hørte jeg at Kinas hovedstad Beijing var begravet i sne hvilket man ikke har oplevet før.
Nå men det skyldes nok den globale opvarmning!
Men uanset vejrets finurlige opførelse ser vi frem til endnu en god havesæson til gavn og glæde for os alle.

Det første frøkatalog kom med posten mellem Jul og nytår, det var fra det svenske frø firma Impecta www.impecta.se som sædvanlig er der mange nyheder for plantesamleren.
Så er du til nogle nye og spændende vækster så finder du dem netop hos impecta .

Tirsdag den 12.
Medens vi i januar 2009 ikke havde nattefrost af betydning ja så ligger kolonihaveområdet og det øvrige Danmark og slås kulden og sneen

Her hvor vi nærmer os midten af Januar fortæller 5 døgns prognosen at dag og nat temperaturen hen over ugen kommer ned på 1 til 5 graders frost. Og der vil fortsat i de første døgn være mulighed for snebyger.

Som havemand kan man jo glæde sig over at vi endelig får vinter for den kan jo hjælpe os af med nogle af havens snyltere , jeg tænker især på  mellusen som vi havde mange af i Jordbær bedene i den forgangne sæson.

Men vinteren kan jo også give os problemer, hvorfor vi skal huske at tage vores forholdsregler med hensyn til vinter afdækningen. Vinterens kulde kan selvfølgelig også komme til at få indflydelse på arbejdet i haven og betyde at forårsarbejdet kan blive forsinket.

Her i vintertiden skal man huske at fodre havens fugle, foruden foderet skal man også sørge for at der er rigeligt med vand at drikke til dem.
For mig selv kan de være svært at passe fodringen da det er besværligt at komme ned i haven på grund af vinteren.

Sidste år kunne man blot tage cyklen kører en tur derned men dette er umuligt på grund af de opkørte og frosne veje ,ja man kan jo dårligt færdes til fods uden at få skader på bentøjet.

 

Fredag den 15.

Temperaturen ligger her i Viby klokken 06:5 på 1,3 graders varme, det er skyet og diset men tørt vejr og næsten vindstille, og dagens vejrudsigt for Østjylland byder i dag på mest skyet, men tørt vejr, og temperaturer. mellem 0 og 3 graders frost. Svag til jævn, ved kysterne stedvis frisk sydøstlig vind.
Det er jo ikke ligefrem et vejr som animere til udendørs aktiviteter.

Prognosen for de kommende 7 døgn lover ikke nogen egentlig vejrskifte, tvært i mod når vi når hen til onsdag og torsdag bliver det efterhånden koldere, og mulighed for snebyger.

Lørdag den 16.
Stedvis lidt sol, ellers ret skyet men tørt vejr. Jævn til hård vind fra sydøst, ved kysterne op til kuling, og stedvis snefygning. Om natten sne i de sydvestlige egne, ellers mest tørt. Vinden tiltager til frisk vind til kuling fra sydøst, og der kan fortsat komme snefygning. Temp. hele døgnet mellem 0 og 4 graders frost.
Søndag
Skyet med sne og snefygning, i løbet af dagen også i de østlige egne. Temp. mellem 0 og 3 graders frost, og jævn til hård vind fra sydøst, stedvis op til kuling. Om eftermiddagen får de sydvestlige egne mest tørt vejr, men der kan dog stedvis komme lidt slud eller regn. Vinden drejer mod sydvest og aftager noget, og temp. stiger til mellem 1 og 4 graders varme. I løbet af aftenen, og til natten, får hele landet svag til frisk vind mest omkring sydvest. Det bliver mest skyet, stedvis diset, og der kan komme lidt slud eller sne af og til. Temp. mellem 2 graders frost og 3 graders varme, lunest i de vestlige egne.
Mandag
Mest skyet og diset vejr, og stedvis slud eller tøsne, i de vestlige egne tildels regn. Temp. mellem 1 og 4 graders varme, lunest i den vestlige egne, og vinden bliver svag til jævn, ved kysterne stedvis frisk omkring sydvest. Om natten fortsat ret skyet og diset, og i de østlige egne sne eller slud af og til. Temp. mellem frysepunktet og 3 graders varme, fortsat lunest i de vestlige egne, og svag til jævn vest- og nordvestlig vind.
Tirsdag
Mest skyet men efterhånden tørt vejr. Temp. hele døgnet fra omkring frysepunktet til 3 graders varme, og svag til jævn nordvestlig vind der drejer mod nord, senere nordøst.
Onsdag og torsdag
Efterhånden koldere, og mulighed for snebyger.
________________________________________