Mit navn er Svend Aage Hansen jeg er 87 år. Født og opvokset på Fyn i landsbyen Bellinge, som var en del af det daværende Brændekilde – Bellinge sogn. Jeg er nummer 7 ud af en børneflok på 8
Mit bardomshjem på Assensvej i Bellinge
MIDT ARBEJDSLIV
Mit arbejdsliv begyndte allerede som barn , da jeg sammen med mine søskende måtte hjælpe vores forældre med de opgaver de påtog sig for at opretholde livet i arbejderhjemmet .
Min far arbejde som sortermester hos produkthandler H. I. Hansen i Odense.
Min Mor havde foruden opgaven med at passe børneflokken også arbejde uden for hjemmet. Sammen med far havde de roeentrepriser, blandt andet havde de sukkerroeentreprise på en af landsbyens større gårde “Broholmergården “. Her hjalp vi som børn med til at luge roerne. og skrabe hovpladser når de skulle tages op om efteråret.
Som 12 årig startede jeg som mælkedreng hos den nu for længst afdøde mælkehandler Peter Larsen som den gang kørte mælk ud fra Borreby Andelsmejeri.
I min barndom gik vi kun i skole hver anden dag, hvorfor vi havde forskelligt arbejde på vores fridage, det var arbejde på gartnerierne og ved landbrugene. Efter min konfirmation arbejde jeg en kort periode hos Thomas B. Triges fabrikker i Odense, det var som arbejdsdreng i viklerriet. Senere kom jeg i lære som bager, men læreforholdet blev bragt til ophør på baggrund af jeg fik meleksem. Jeg vendte tilbage til arbejdet ved landbruget, hvor jeg blandt andet i nogle år var ansat i Fraugde på “Aabjerggaard” hos gårdejer Johannes Hansen, her arbejdede jeg indtil jeg skulle aftjene min værnepligt hos JydskTelegrafregiment i Århus
Jeg stillede ved regimentet på Langelandsgades kaserne den 11. november 1955 og fik tildelt soldaternummeret 271629, Her på Langelandsgade gennemgik jeg grunduddannelsen og tog militært kørekort , hvorefter jeg den 6. februar 1956 blev overflyttet til Padborglejren, hvor jeg indgik i telefonkompagniet som motorvognsfører på et feltkabelkøretøj.
Jeg var i Padborglejren resten af rekruttiden som strakte sig til hen på foråret hvorefter jeg sammen med resten af kompagniet atter vendte tilbage til Regimentet i Århus, hvor vi nu indgik vi i dækningsstyrkens telefonkompagni i tredje telegrafbataljon.
Efter hjemsendelsen i marts 1957, Havde jeg flere mindre arbejdsforhold, dengang var der jo ikke noget som hed bistandshjælp hvis man var uden arbejde, så var det bare om at finde sig et job selv om dette ofte kunne være svært her ude på landet.
I løbet af forsommeren var jeg blandt andet ansat som reservepostbud ved posthusene i Bellinge og Holmstrup. Jeg arbejde også som krokarl på Bellinge kro det vil sige at jeg blandt andet vedligeholdte haven.
I Juni måned 1957 kom der besøg til min søsters svigerforældre. Det var en det en københavner ved navn Aage Duelund som sammen men sin hustru Alma havde et engrosbageri i Oskarshamn i Sverige. Bagermesteren ville gerne ansætte mig som for bundter da han mente at problemet med meleksemen var et overstået kapitel. Men, dette skulle senere vise sig ikke at være tilfældet, for i begyndelsen af Oktober begyndte mine hænder på ny at blive angrebet , så den 21. december gik turen atter hjem til Danmark.
Efter hjemkomsten til Danmark var jeg så heldig at få jobbet som reservepostbud tilbage. Men jeg gik jo efter et fast job.
Da jeg i foråret 1958, så at mit gamle Regiment søgte frivillige meldte jeg mig atter under fanerne. Jeg blev kontraktansat ved regimentet hvor jeg i starten forrettede tjeneste ved våbendepotet under depot forvalter Villy Hansen.
Nogle år efter min udnævnelse til korporal blev jeg ansat som fungerende forvalter ved forsyningsdepotet.
Medens jeg var ansat ved telegrafregimentet tog jeg en brevskoleuddannelse i enkelt og dobbelt bogholderi , senere blev jeg foreslået at tage svejsecertifikater i autogen og elektrosvejsning.
Svejsekurserne foregik på Hvidemølle skolen i Randers, Disse kurser var beregnet på tiden efter tjenesten i forsvaret velvidende at tjenesten måtte slutte en dag.
Det var også 1958 jeg traf Else, som året efter blev min hustru . I 1960 fødte Else vores første søn på fødselsanstalten i Århus med årene fik vi yderligere to børn
Da der i sommeren 1966 skulle ske store ændringer i ansættelsesforholdet, som betød at vi skule ansættes som civile depotarbejdere, hvilket ville betyde en stor lønnedgang valgte jeg at opsige min kontrakt med regimentet.
Så i en alder af tredive år valgte jeg at gå i lære som bygningsmaler i malerfirmaet Sjøreen & co. som dengang havde til huse i Rosengade.
Det var på det tidspunkt allerede et gammelt firma der oprindeligt var blevet grundlagt af Malermester Johan A. Sjøreen som også havde etableret sig med farvehandel.
Denne farvehandel var dog siden solgt fra.
I 1966 var det Børge Voetman og Poul Andersen, som var indehavere af malerforretningen. Da de tidligere med et godt resultat havde uddannet en voksenlærling fik jeg oprettet en såkaldt Paragraf 30 kontrakt. Jeg arbejdede i Sjøreen & Co i 23 år.
Efter endt lærlingeuddannelse arbejdede jeg for meste for Malermester Evald Jensen. Da jeg startede i firmaet var han konduktør, men i løbet af årene var han blevet udnævnt til malermester og medejer af firmaet.
I De mange år i Malerfirmaet Sjørren og co havde jeg mange spændende job både herhjemme og i udlandet.
I Danmark har jeg hen over midten af firserne blandt andet været med ved renoveringen af Sø pavillonen i København samt Ruths Hotel på på Gammel Skagen.
Jeg har to gange været i Saudi Arabien, første gang var i 1978 hvor jeg var i Riyadh for sammen med kollegaer at udføre malerarbejde på en tilbygning på Kong Faisals Hospital. I 1983 gik turen til Jiddah, hvor jeg udførte malerarbejde på Nashars forædlingsslagteri .
Derudover har jeg endvidere arbejdet i to perioder i Norge, hvor jeg både var i Stavanger og Bergen, sidstnævnte sted var jeg med til at renovere Hotel Norge 1986.
Mit sidste job som malersvend havde jeg på Grønland, i byen Maniitsoq hvor jeg arbejdede hos Maniitsoq Coating, det var i perioden fra november 1989 til forsommeren 1990 hvor en arbejdsulykke brat satte en stopper for mit aktive liv på på arbejdsmarkedet.
Igennem årene har jeg haft mange hobbyer, den største og alt overskyggende er dog arbejdet i haven.
Da jeg var på arbejdsmarkedet havde vi en stor villa med en dejlig have i Tranbjerg syd for Århus. I de efterfølgende 16 år videreførte jeg min hobby i Kolonihaven Sommerlyst på Rosenvej 505 i Haveforeningen Norringholm. Denne Haveforening er meget smukt beliggende ved Brabrandsøen i Århus Kommune.
Sammen med min hustru Else som jeg var gift med i godt og vel 53 år nød jeg de dejlige sommerperioder i kolonihaven.
Her dyrkede vi dyrker grøntsager til eget forbrug, dette forgik i højbede, desuden frø og stiklingformerede jeg mange planter i Drivhuset.
I prydhaven havde vi slyng og klatreroser, samt slyngplanten Ipomoea , sidstnævnte var meget fremme i midten af trediverne. Denne smukke tragtsnerle er inden for de seneste år vendt tilbage til mange danske haver. I vores udestue havde vi flere sjældne planter, blandt andet Medinilla Manefica som stammer fra Luzon på Filippinerne .
Endvidere havde vi slyngplanten Ipomoea Bona Nox. I udestuen finder du også Nerie, Thaitulipanen Cumura, samt forskellige Canaer og Calaer. En af de sidst tilkomne planter (Streptocarpus), er en meget interessant stueplante, som findes i mange varianter, i min samling af spændende planter findes også ampel planten (Brovalia).
I dag har vi solgt haven men jeg vil videreføre hjemmesiden, med nye tiltag inden for havebrug da jeg har planer om i den kommende sommer at besøge nogle af de mange flotte haver som jeg igennem årene har linket til , jeg vil så tage mit kamera med og lave nogle fotoreportager for at lægge dem ud her på siden.