JULI 2006

Så fik vi taget hul på Juli måned. Medens jeg går min morgentur  rundt i haven og nyder køkkenhavens afgrøder, går mine tanker i taknemmelighed tilbage til den kølig maj som skabt mulighederne for årets indtil videre flotte høstudbytte.

Juni måned  gav os  kun 27 mm regn, mod de 56 mm som er normalen for måneden, de 56 mm er at betragte som et landsgennemsnit for juni måned

Den manglende nedbør måtte jeg så kompensere med kunstig vanding.

I køkkenhaven er vi i fuld gang med at nyde af årets afgrøder. Det første hold salat er nu spist og andet hold er klar til udplantning. På det af høstede salatbed er nu udplantet drueagurker.

På det første af høstede kartoffelbed  er der nu blomkål og porrer.

Jordbærhøsten er i fuld gang, foreløbig har vi indhøstet 35 pund.

Solbærhøsten er også i begyndt at give udbytte, det er foreløbig blevet til 1 kg som er lagt i fryseren.

Det første hold blomkål er også ved at have flotte hoveder, så jeg regner med at Else laver en blomkåls gratin en af de førstkommende dage.

I drivhuset står afgrøderne forsat flot, vi har foreløbig indhøstet 30 stk. skoleagurker,de første tomater er også blevet indhøstet

I pryd haven er bedene blevet fornyet med nye planter og havens roser beriger os dagligt med deres blomster pragt og deres fortyllede duft.

Havens dam kører perfekt dette skyldes de 10  dammuslinger som jeg indkøbte i foråret.

Desværre er dammens fiskebestand blev reduceret med 5 stykker,  takket være fiskehejren ude fra Brabrandsøen.

Vi har mange skønne oplevelser omkring havens dam, der foruden de resterende fisk også bebos af såvel Salamander og padder.

Den sidste oplevelse jeg har haft ved dammen var muligheden for at for at følge en Guldsmed larves udvikling til flyvefærdig Guldsmed.

Det tog præcis tre døgn fra den kom op af damen og satte sig fast på en af krebsekløerne, til den fuldt flyvefærdig letter fra min finger.

Det sidste døgn før Guldsmeden er flyvefærdig

Her siger jeg farvel til Guldsmeden

I udestuen udvikler Ipomoeaerne sig flot, dette gælder både Måneblomsten og Barie, sidstnævnte har haft sin første blomster

Selv om vi ikke skulle have så mange krukker i år, så har vi alligevel 30  i udestuen og tilsvarende på morgenterrassen.

I dag fandt vi lige to nye planter i Plantorama i Vejle, Ja sådan kan det gå når man elsker sin hustru og sin have.

Torsdag den 20.

Her den 20 juli forsætter varmen med uformindsket styrke. de sidste dage har temperaturen sneget sig op omkring de 30°.

I udestuen var der i går 42,5°. og det selv om alle glaspartier var skudt til side således at at udestuen fremstod som en overdække terrasse. Det kræver selvsagt meget  vand at vedligeholde vækster i de mange krukker.

Siden sidste torsdag har vi haft feriebørn på besøg  ” Sara og Rasmus ” som sædvanlig har det været gang i den, og det føltes meget tom da de blev hentet mandag formiddag.

Det er meget oppe i tiden at børn skal have struktureret deres dag. dette forstår jeg simpelt hen ikke når jeg oplever disse to dejlige unger.

De har ingen problemer med at beskæftige sig selv, skal der ikke tegnes males eller lege’s med det gamle legetøj, så kan man lege tik i haven, eller lade turen gå hen til legepladsens sand hvor de rigtig kan udfolde deres fantasi til frembringelse af alle slags madvarer. Jeg elsker at side og iagttage dem når de frembringer havregrød eller frugtgrød en pizza ,kakao eller kaffepulver.

Der bliver også tid til nogle drabelige gyngeture hvor der konkkureres om hvem der kan gynge højest på legepladsens gynger.

Når dagen er forbi og børnene har været i bad og kommet i nattøjet, ja så er det et par trætte børn som lægger sig til at sove, efter en forhåbentlig dejlig dag.


Morgenterrassen den 21. juli

Mandag den 31.

Jeg sidder her i udestuen  klokken er tyve tredive.

Dagen startede ned sol, og jeg kunne konstatere at det havde regnet om natten, der var kommet 6 mm. Jeg stod op klokken syv tredive, efter morgenbadet blev der tid til en kop morgenkaffe inden jeg kørte hjem til viceværten for at afhente en nøgle så jeg kan komme ind i mit nye depotrum. Viceværten havde stadig ferie.

Jeg benyttede lejligheden til at tjekke mail boks og min hjemmesides gæstebog, og var tilbage i haven ved ti tiden. Resten af dagen blev brugt i køkkenhaven, hvor jeg fjernede de sidste blomkåls planter, på baggrund af jeg ikke havde fået lagt insektnettet over dem, ja så var de ødelagt af skadedyr.

Jeg har i dag fået sået et hold salat samt et hold radiser mere .

Resten af dagen blev brugt på at luge køkkenhavens bede.

I pryd haven blev plænens kanter gået efter med græs trimmeren og årets sidste sommerblomster blev udplantet

På morgenterrassen har jeg måttet omplante flere af planterne, da de er vokset sig større end beregnet, dette skyldes nok det gode sommevejr.

Tomatplanterne som jeg havde udplantet i begyndelsen af maj, har vokset sig store og har mange flotte klaser.

I udestuen har jeg desværre måtte fjerne to af Ipomoeaerne, da de ikke kunne klare de høje temperaturer og luftfugtighed. De fik simpelthen skimmelsvamp. så i år må vi undvære synet og duften af den dejlige Måneblomst.

Men vi skal have den ind i udestuen igen næste år, for nuværende prøver jeg at have 2 planter i krukker på vestlig side af huset.

Med dette stemningsfulde aftenbillede fra have dammen slutter jeg dagbogen for juli måned .

Hvordan var så vejret i Danmark generel for den måne vi begiver os ud af.

Her er facit listen nøgne tal.

Juli måned blev den mest solrige der er registreret i Danmark

Med en gennemsnits temperatur på 19,8 ° blev juli måned  2006,  0,3° varmere end juli 1994, som den gang var dette århundred varmeste juli.

Det blev ligeledes de mest solrige  med 321 solskinstimer, eller ca. 10 timer om dagen hvilket svarer til at solen skinnede 1 time mere om dagen end den gjorde juli 1951.

Juli måned blev således den mest solrige  der nogensinde er målt  i Danmark, der blev også registreret mere en 13 troppenætter hvor temperaturen ikke kom under de 20°.

Badevandet i søer og ved vores kyster lå på et gennemsnit af 21, 3°

Her i slutning af Juli er der flittigt besøg af insekter i havens Lavendler

Jeg ønsker alle besøgende en forsat god sommer og på gensyn i August.