Brunkager
1 1/2 teskefuld potaske
1/2 dl vand
250 gr smør
200 gr sirup
200 gr sukker
50 gr hakkede mandler
1 bæger hakket appelsinskal
1 pose brunkagekrydderi
500 gr. Hvedemel
Tilberedning
Opløs potasken i vandet. Smør, sirup og sukker koges op. Rør den opløste potaske i.
Afkøl sukkermassen i en skål til den er lunken.
Bland mandler og appelsinskal, sigtet, brunkagekrydderi og mel sammen og rør det i sukkermassen.
Ælt dejen godt og tril den til tykke stænger ( Ø 4 cm ) stil dejen køligt i 24 timer skær dejen i tynde skiver.
Afbag kagerne på en bagepapirbeklædt bageplade.
Bagetid 8 til 10 min. ved 200°
———————————————————————————————–
Jødekager
5oo gr hvedemel
25o gr smør
250 gr melis
2 stk. æg
1 teskefuld hjortetaksalt
125 gr mandler
125 gr melis
1 teskefuld kanel
2 stk. æggeblommer
Tilberedning
Smør, mel, hjortetaksalt og smør smuldres koldt sammen og æltes derefter med æggene til det bliver en blød og glat dej som stilles til hvile en times tid.
Medens dejen hviler skoldes mandlerne og hakkes fint
Melis og kanel blandes
Æggeblommerne piskes med lidt mælk
Når dejens hviletid er ovre udrulles denne tyndt ud hvorefter den udstikkes til runde kager ved hjælp af et glas eller en udstikker.
Kagerne sættes nu på den bagepapir beklædte plade
Jødekagerne kan stå meget tæt da de ikke flyder ud under afbagningen.
Inden afbagningen pensledes kagerne med den sammenpiskede æggemasse og de hakkede mandler og kanelsukkeret kommes på.
Kagerne bages lysebrune ved 200°
Kokospletter
200 gr hvedemel
250 gr smør
250 gr melis
165 gr kokosmel
1 stk. æg
1 knivspidsfuld hjortetaksalt
Tilberedning
Ingredienserne blandes sammen og udrulles til tommetykke pølser som stilles køligt i en time, herefter udskæres de i en brede af 1 cm. og sættes på den bagepapir beklædte bageplade og trykkes med en gaffel.
Kagerne afbages ved 200° i 6 – 7 minutter.
———————————————————————————————–
Smørspecier
625 gr hvedemel
185 gr florsukker
500 gr smør
Tilberedning
Mel og flormelis blandes sammen hvorefter smørret æltes i.
Den færdige dej udrulles i 2 cm pølser, hvorefter den henstilles køligt i en time.
Den kolde dej udskæres nu i skiver i af ca. 3 mm. brede og sættes på den bagepapirbeklæde bageplade
Inden kagerne sættes i ovnen trykkes en flækket mandel ned i kagen.
Kagerne afbages i ca. 5 min. ved 225°
———————————————————————————————–
Finskbrød
375 gr hvedemel
100 gr melis
250 gr smør
Æg til pensling samt finthakkede mandler og perlesukker
Tilberedning
Mel, melis og smør æltes sammen til en blank dej.
Den færdige dej hviler koldt en times tid inden den udrulles til halvanden cm. tykke pølser, som lægges ved siden af hverandre hvorefter de trykkes let med håndfladen.
Derefter pensles brødene med det sammenpiskede æg bestrøs med de finthakkede mandler og perlesukker, brødene udskæres i en længde af 4 cm. og sættes på den bagepapir beklædte bageplade.
Finskbrødene afbages ved 200° i ca. 10 min.
———————————————————————————————–
Vaniljekranse
1 stk. vaniljestang
180 gr melis
200 gr stuetempereret smør
1 stk. æg
250 gr hvedemel
75 gr mandler blendet til mel
Tilberedning
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud med en lille kniv og mas dem sammen med lidt af sukkeret således at kornene skilles ad.
Rør vaniljesukkeret og det stuetempererede smør sammen i en skål, rør ægget i og derefter melet og mandelmelet.
Kom den færdige dej i en sprøjtepose og sprøjt den straks ud i kranse på en diameter af 5 cm på en papirbeklædt bageplade.
Vaniljekransene bages ved 200° i 10 til 14 min. til de er let gyldne.