IPOMOEA

Ipomoea er en af de mange slyngplanter som jeg sætter stor pris på, det er planter som er let at dyrke og de blomstrer  i bedste fald  fra juli og til langt hen på efteråret.

Nogle arter er mere hårdføre  end andre  og enkelte er kun velegnet til  dyrkning i udestuer eller på overdækkede terrasser.

Går vi tilbage til trediverne var Ipomoea meget populær blandt mange erhvervsgartnere som forsøgte sig med en egentlig produktion.

Men de opgav  hurtigt da  planterne er meget pladskrævende,  da de hurtigt  filtrede sig ind i hverandre  hvis de stod  for tæt sammen, på den baggrund konstaterede man  at der ikke var megen økonomi i en egentlig produktion.

Jeg har haft flere arter af  Ipomoeaer i min have, og  har altid været på udkig efter nye arter.

 

cropped-IMG_0080-9-sept-0041.jpg

 Bona Nox

Første gang jeg stiftede bekendtskab med denne smukke slyngplante som stammer fra troper ne, var da jeg læste om den i en gammel havebog fra 1938.

Her omtaler konsulent  J. Brems  denne meget smukke og unikke tropiske trompetblomst der hos de indfødte bar navnet  Hellig Måneblomst.

Planten  er  meget  hurtigt  voksende. Den har  store  hjerteformede  blade og  flødefarvede blo mster med gule støvdragere Blomsterne er som sagt meget unikke.

Konsulent Brems  beretter, at den der blot een gang i troperne  har  oplevet  Måneblomsten vil bevarer synet og duften i sin erindring resten af livet.

Konsulent Brems beretter videre at grunden til at de indfødte betragtede planten som hellig skyldtes det faktum at man ved fremsigelse af  særlige ritualer under en  blomstrende plante kunne blive helbredt for sygdom og skånet for ulykker.

Når man som jeg selv har oplevet plantens vidunderlige blomstring virker det oprigtigt som  ren magi. Ved solnedgang svulmer alle de færdige knopper ret hurtigt op, og i løbet af et øjeblik be gynder de at folde  sig ud, ikke en af gangen men alle på en gang  og i samme tempo.  Man kan følge udfoldelsen, som kun tager nogle få minutter, og Når de har foldet sig helt ud, udsender blomsterne en vidunderlig duft.

Se flere billeder og læs om dyrkning af denne smukke klatreplante her på hjemmesiden