Savarin
Er en fransk klassiker lavet af gærdej.
Dej:
200 gram hvedemel
1 dl kaffefløde
60 gram smør
20 gram gær
salt
2 spsk. sukker
2 stk. æg
Tilberedning:
Smelt smørret i en gryde og tag den af varmen og tilsæt fløden. Gæren smuldres ned i en stor skål , overhældes med den håndvarme væske. Rør til gæren er opløst og tilsæt derefter 1 knsp. salt samt sukkeret, tilslut kommes æggene i og det hele sammenpiskes sammen inden det hældes ned i skålen med melet. ælt dejen til den er glat og dæk skålen til med et klæde hvorefter den stilles til hævning i 45 min. efter hævningen slås dejen nej og æltes igennem, inden den kommes i en smurt og raspbestrøet randform.
Husk formen må kun fyldes halvt op, lad derefter dejen hæve i ca 30 min. Savarin’en bages i en en forvarmet ovn v/ 200 grader, bagetid ca 30 min.
( prøv med en strikkepind om den er færdigbagt)
Lad Savarinen køle lidt af i formen, før den vendes ud på en bagerist. Vask formen og læg den lune kage tilbage i den.
Lage:
3 dl vand
2oo gram melis
1 dl. rom , kirsch, eller 1 1/2 vin eller frugsaft.
Tilberedning:
Kog melis og vand til en lage i en tykbundet gryde. Tag gryden fra varmen og rør til sukkeret er opløst. Tilsæt rommen.
Prik kagen med en strikkepind og hæld lagen over og lad kagen trække en 1/2 time. Vip formen og hæld den overflødige lage fra ( gem den til fugten eller en anden dessert. Vend savarin’en ud på et lagkagefad og fyld den med flødeskum eller frugt.