SAVARIN

savarin

Savarin
Er en fransk klassiker  lavet af gærdej.

Dej:

200 gram        hvedemel
1 dl                  kaffefløde
60 gram          smør
20 gram          gær
salt
2 spsk.             sukker
2 stk.                æg

Tilberedning:

Smelt smørret i en gryde og tag den af varmen og tilsæt fløden.  Gæren smuldres ned i en stor skål , overhældes med den håndvarme væske. Rør til gæren er opløst og tilsæt derefter 1 knsp. salt samt sukkeret, tilslut kommes æggene i og  det hele sammenpiskes sammen inden det hældes ned i skålen med melet. ælt dejen til den er glat og dæk skålen til med et klæde hvorefter den stilles til hævning i 45 min. efter hævningen slås dejen nej og æltes igennem, inden den kommes i en smurt og raspbestrøet randform.
Husk formen må kun fyldes halvt op, lad derefter dejen hæve i ca 30 min. Savarin’en  bages i en  en forvarmet ovn v/ 200 grader, bagetid ca 30 min.
( prøv med en strikkepind om den er færdigbagt)

Lad Savarinen  køle lidt af i formen, før den vendes ud på en bagerist. Vask formen og læg den lune kage tilbage i den.

Lage:

3 dl                 vand
2oo gram      melis
1 dl.                rom  , kirsch, eller 1 1/2 vin eller frugsaft.

Tilberedning:

Kog melis og vand til en lage i en tykbundet gryde. Tag gryden fra varmen og rør til sukkeret er opløst. Tilsæt rommen.
Prik kagen med en strikkepind og hæld lagen over og lad kagen trække en  1/2 time. Vip formen og hæld den overflødige lage fra ( gem den til fugten eller en anden dessert. Vend savarin’en  ud på et lagkagefad og fyld den med flødeskum eller frugt.