APRIL MÅNEDS BLOMST

Gunnera

gunnera

Gunnera tinc toria

Planten tilhøre staudefamilien

Gunneraen stammer oprindeligt fra Chile og er opkaldt efter den Norske Botaniker Johan Ernst Gunnerus, der levede fra 1718 til 1773, foruden at være en meget aktiv botaniker, var han tillige Biskop i Trondheim.

Som det fremgår af billedet øverst på siden er Gunnera en imponerende bladplante der gør sig godt ved havdammen eller som en solitærplante i større haveanlæg.

Har man held til at overvintre den kan den udvikle stænger på op til 2 meters højde, stængler er tæt besat med små rødlige vækster.

Guneraens blade kan udvikle sig til en størelse 2 meter målt i tværmål. Planten kan efter et par år udvikle flotte rødlige blomsterstande som hos mig blev over 1 meter.

Gunneraens vækstkrav

Gunneraen foretrækker en god drænnet muldjord for at udvikle sig optimalt, end videre kræver den meget vand da den har en eksplosiv udvikling af stængler og blade.

Gunneraens plantning og pleje

Gunneraen har det som roser, de har bege t brug for en veldrænnet jord. Plantning af Gunnera foretages bedst i en regnfuld periode. Inden plantning udgraves plantehullet og den opgravede jord blandes med kompost eller staldgødning.  ( omsat hestegødning  )

Rigtig pasning og pleje kan udvikle en sund og flot plante som vil være en pryd i enhver have
Da Gunneraen ikke kan tåle frost, skal den om efteråret skæres tilbage til base. De afskårne stængler anbringes hen over planten og dækkes med bladene. Det hele dækkes med en vintermåtte og en presenning .

Husk: Vinterafdækningen må ikke fjernes før faren for nattefrost er forbi

Hvis planten alligevel bliver ramt af natefrost vil det kommende vækst år fremstå med svedne bladrande.

Formering

 

Formering af Gunnera  foretages om foråret ved deling af ældre planter. Rodbeskæring eller deling har den fordel at man kan begrænse plantens vækstplads

Planten kan også formeres ved at man afskærer de ny sideskud om foråret, man skal blot huske at få lidt rodnet med. De unge skud kan så plantes i potter i næringsberiget spagnum.

Da jeg fik  min Gunnera foræret fik jeg at vide at den stammed fra  New Zealand. Jeg har ved senere søgning fundet ud af at Gunnera Hamitonii som vokser netop der i landet kun opnår en højde på 5 til 10 cm..

Gunnera Magellanica som vokser på Ildlandet bliver ligeledes kun 5 til 10 cm.

Senere har jeg fået oplyst der vokser en art Gunnera i Brasilien. Denne slægtning skulle en optimalvækst nå en højde på 4 meter