JUNI 2007

Så nåede vi årets første sommermåned, og hvilken herlig start fik vi ikke,  her i den første halvdel af måneden fik vi dage med bagende sol, samt temperaturer omkring de 30 grader.

Fredag den 15.

Dagen bød på en del blæst fra sydvest og mest overskyet himmel,  det er jo rart at temperaturen er faldet,  for det var  ved at være  for meget  med 45° varme i udestuen og det var svært at styre  planterne. Det var næsten pen dulfart med vandkanderne.

Billede 1

I dag og i morgen har vi åben have fra kl.10.00 til kl.17.00 , det bliver spænden – de hvor mange som lægger turen forbi!

Det er jo nok ikke forbigået nogen, at første halvdel af juni  har været meget sol rig  med høje  temperaturer,  de har været oppe  omkring 30° om dagen og 15 til 16° om natten.

KØKKENHAVEN

I køkkenhaven har vi snart afhøstet det første bed med kartofler, icebergsala -ten  som  jeg satte  som mellem  afgrøde i bedet medselleri,  har vi høstet af i 8 dage nu,  første hold radiser er høstet og næste hold er nu klar til brug, så  jeg skal i gang med at så et hold mere. Radiserne bruges for det meste i forbindelse med den hjemmelavede Rygeost, det er i særdeleshed i rygeostsalaten.

IMG_8873

Jordbærhøsten er i fuld gang og foreløbig har vi høstet ni pund.
De øvrige afgrøder er i god vækst.

DRIVHUSET

Tomatplanterne udvikler sig godt, dog er jeg skuffet over Bøftomaten   Monte -serat, Den har tilsyneladende svært ved at sætte frugt i år. Om det kan skyldes for høj temperatur i drivhuset ved jeg ikke, men  både  Sherrytomaterne Gour met, den store blommetomat, samt tomaten Potentat står flot, og er i god vækst Det samme gælder for skoleagurkerne og citronagurken.

IMG_8876

De stiklingformere  planter har udviklet  sig flot,  det gælder  både  pelargonien Dronning Ingrid samt Margeritterne og Streptocarpus.   Campanula Ballonklokke som jeg såede i det tidlige forår er nu klar til at blive plantet ud i krukker.

HAVEDAMMEN

Livet i havens dam er for nuværende optimalt, det gælder for både floraen og faunaen. Vi har i år usædvanligt mange frøer ved dammen, der lever nok om kring halvtreds frøer i dammen og miljøet omkring denne.

Billede 2

 

PRYDHAVEN

Havens bede er stadig under forvandling. Stedmoderplanterne er  for det me -ste nu fjernet og der er nu plantet sommerblomster ud på bedene.

Billede 1

Roserne står nu på sit højeste, og det  med et blomsterflor  som  også  i år er en fryd for øjet. Dette gælder for alle tre klatreroser.

UDESTUEN

I udestuen står de mange forskellige planter også godt.  Nye potteplanter i år er den Karmoisinrød Streptocarpus, samt bønnetræet.

billede 4

IMG_1995

Her finder vi atter Medinilla, Thaitulipanen Curcuma, Afrikas Lilje.

 

Af Ipomoeaer har vi i år Barie, Sunset Serenade, Reed Pecote,    samt Bona Nox også kaldet Helligblomst, sidstnævnte blomstrer fra begyndelse august og frem til frosten sætter ind.

15

Lørdag den 16.

Dagen bød på overskyet himmel med regn fra morgenstunden,  tempera turen har for hele dagen ligget på omkring 16 grader, her til aften står regnmåleren på 22 mm, det er den nedbørsmængde som vi har fået siden foregående aften!

Dagen startede her i haven klokken 07:00 med at vi nød vores morgenmad hvor efter at jeg gik ud i haven for at hejse flaget, der efter fandt jeg de planter frem som de besøgende kunne erhverve.

Det regnede forsat da de besøgende fra Jels – Oksenvad have-kreds ankom ved middagstid, der var ialt 24 medlemmer fra havekredsen som gæstede os, og jeg har indtrykket af at de har haft en god oplevelse trods det regnfulde vejr!

På denne regnvejrsdag var der kun en besøgende mere som havde  fundet vej til vores kolonihave,det var  vores fælles ungdomsveninde Ulla Friis.

Da de besøgende fra havekredsen var taget af sted,  serverede Else en lækker frokost,  Ulla blev og spiste sammen med os,  det blev til nogle hyggelige timer .

Da Ulla tog af sted først på eftermiddagen var regnen så småt ved   at holde op, og jeg gik ud og plukkede jordbær, det blev til 3 pund.

Her klokken 20.00 skinner solen atter og roserne dufter om kap med havens øv rige vækster.

Som en status over de to dage med åben have, kan jeg notere at vi har haft 29 besøgende i alt, jeg  siger hermed tak til Jer som lagde turen  forbi  kolonihaven
Sommerlyst og ønsker jer hermed en fortsat god sommer!

Næste åben have arrangement er den 1. og 2. september.

 

Men husk kommer i forbi havekolonien og lågen til nr. 505  står åben, så er i al tid velkommen til at kigge indenfor til en hyggelig havesnak!

Billede 3

Billede 4

 

Billede 5

Ovennævnte billeder er fotograferet her først i juni 2007

 Så fik vi taget hul på endnu en uge og efter længere tids tørke,  ser det endelig ud til at vi får lidt regn.

Dagen i dag blev en slapperdag og vi startede med at handle ind.  Først gik turen til Metro efter hakket oksekød,  derefter  lagde  vi  vejen  Kvickly for at handle det sidste ind, så gik turen hjem på  Rosenvangs allé for at lægge   kødet i fryse ren, vi vandede blom ster og luftede ud i lejligheden.

På  vej tilbage til haven  kørte vi omkring Fakta  i Holme,  da vi  parkerede  bilen traf vi Elses gamle kollega fra tiden   i forretningen hos slagtermester  Willum -sen. Erna Hørslev hun fortalte os  at hun bor  lige ved siden af Fakta,   nemlig på Holme Møllevej, det blev til en kort men hyggelig snak.  Da vi kom tilbage til ha -ven spiste vi frokost, derefter blev der tid til en god middagslur på et par timer.

Da vi havde drukket eftermiddagskaffe var der tid til lidt lugearbejde,  der blev også tid til at plukke en portion jordbær. vi har nu plukket 20 pund.

Sidst på dagen kom den længe ventede regn. Fra klokken 18:00 til 22:00 faldt der 8 mm regn.

Onsdag den 26.

I det forløbne døgn har jeg målt en samlet nedbørsmængde 28 mm, det vil sige at der faldt 20 mm regn i løbet af natten. Temperaturen har ligget på omkring 20 °og det har været let overskyet hele dagen, og der kom kun en enkelt regnbyge.

 

KØKKENHAVEN

Dagen blev brugt til lugning i køkkenhaven. Jeg fik også sået et  hold Rødbeder på det bed hvor der tidligere var pastinakker,  i dag  begyndte  jeg  at  høste  de første Solbær, det blev til 1700  gram.

DRIVHUSET

I drivhuset fik jeg pottet diverse planter, samt sået et par kasser frø af hen -holdsvis Digitalis, og Marieklokker.

Dagens højdepunkt ! 

Dagens højdepunkt i Havekolonien var et besøg på havegangen af   TV-stationen DK 4. Stationen er i gang med at optage en programserie med titlen ”  Min Have! ”

De besøgte Jens Pedersen og hans kone Sys i have nr. 515, det blev til sammenlagt til 3,5 times optagelse.

Efter optagelserne hos Jens og Sys kom de på besøg i genbohaven hos Henry og Yrsa, til slut aflagde de besøg hos os her i kolonihaven Sommerlyst.

Da TV holdet  havde afsluttet optagelserne her i haven, blev vi sammen med an dre naboer inviteret til kaffebord hos Sys og Jens .

Nu bliver  det spændende  at se programmet  samt hvad  de har fået med på op -tagelserne.

Programserien er planlagt til udsendelse hen over august måned.

Torsdag den 27.

Da jeg stod op  kokken 06:30  lå ude temperaturen  på 13 graders varme  i Udestuen var der 16 grader. Himlen var overskyet og omkring middagstid  blæste det op fra sydvest og regnvejret vendte tilbage, det blev til 15 mm fra klokken elleve til klokken sytten målte jeg 15 mm her i kolonihaven. Her klokken enogtyve ligger temperaturen på 11° varme. Blæsten og regnen fortsætter.

Det blev en rigtig hyggedag ved computeren  hvor tiden blev brugt til billedredi – gering. Jeg var en tur hjemme for kontrollere vores reservationer i vaskerier- ne.

Om eftermiddagen var vi oppe for at besøge Ulla vores  ungdomsveninde,  Ulla havde inviteret os på eftermiddagskaffe og friskbagte boller,  vi fik et par hyggelige timer i hendes selskab.

Da vi kom hjem besluttede Else at hun ville til banko, da hun erforhindret i mor gen hvor vi skal til fødselsdag hos Lene og Per i Hørning.

Under en tur rundt i haven og på havegangene må jeg konstatere, at den stærke blæst samt regnen har været hård ved klatre og slyngroser det samme gør sig gældende for de blomstrende buske i nabohaverne.

Her hvor vi nærmer  os afslutningen på juni ser det ud til , det bliver en blæ sende, kølig og våd afslutning på en Måned som startede med højsommer.
Men Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Mens mange danskere nok har brokket sig over et regnfuldt sommervejr, så gav -ner dråberne grundvandet.  Stadig mere nedbør og et lavere forbrug har aflyst tidligere tiders mangel på vand, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten i dag.

I Jylland står grundvandet mange steder endda så højt,  at nye  sumpom­åder  er på vej på grund af drænings­problemer med for meget vand. Derfor skulle der ikke være noget i vejen for et parminutter mere under bruseren.

Hos Danmarks og Grønlands Geologiske Institut, GEUS, erkender seniorforsker Torben Sonnenborg, at det i Vestjylland faktisk ville være bedre, hvis man brug -te lidt mere vand.

På en del sandede jorder i Vestjylland står grundvandsspejlet nu så tæt på jord -overfladen, at det begynder at give problemer. Her ville det være bedre, hvis man brugte lidt mere vand,  hvis man vil bevare  landskabet,  som det  ser  ud nu. lyder det fra Torben Sonnenborg.

På 70 år er nedbøren vokset med ca. 100 millimeter om året,  svarende til 15 pct. Det hidtil vådeste år var 1999 med i alt 905 mm.

De seneste 12 måneder  var der indtil onsdag morgen  faldet omkring 966 milli -meter.

Kilde TV2 vejret

Efter en juni, der har budt på regn i rigelige mængder vil det sikkert ikke kom -me bag på de fleste, at det blev den vådeste vi har haft i over 100 år.

De seneste  ugers ustadige sommervejr  med usædvanligt  store  mængder  regn har ifølge foreløbige tal fra DMI givet 124 mm regn fordelt ud over hele landet og det er dobbelt så meget som normalt og ny nedbørrekord for juni måned.

Ud over at blive rekordvåd,  så blev  juni  måned også – måske overraskende  for mange – både meget varmere og også mere solrig end en helt normal juni måned.

Vådeste juni siden 1874

Den seneste uges nedbør – og i særdelsehed de seneste døgns kraftige regnvejr i forbindelse med  ‘sommerstormen’  har gjort  juni 2007  til  den af de vådeste gen nem tiderne.  Med 124 mm regn på landsplan, så er der allerede faldet over dobbelt så meget   som normalt (55 mm),  og vi slår akkurat  nedbørrekorden fra juni 1946, der indtil juni 2007 viste sig fra sin våde side lød på 123 mm regn.

Juni 2007 er dermed den vådeste  juni siden man i 1874  begyndte  de officielle registreringer af nedbøren i Danmark.

Juni måneds ekstreme nedbørtal er endnu mere ekstreme når man betænker,  at der de første 13 dage af juni måned stort set ingen regn faldt – og vi havde som -merligt og solrigt vejr.

Nedbørrekorden er årets anden af slagsen også januar blev rekordvåd.

Varmere og mere solrigt Det sommerlige vejr i starten af måneden   –    blandt andet med over 31 graders varme   –    er også grunden til, at juni ifølge DMI nu med 16,0 grader er næsten 2 grader varmere end normalt.  Juni måned bliver dermed blandt de 10 varmeste juni måneder siden 1874 – og i øvrigt den 15. måned i træk med temperaturer over normalen.

Den sommerlige start på juni har også   –   trods mangel på sol de seneste uger –  sørget for, at solen har skinnet i hele 212 timer mod normalt 209 timer.

Juni blev derfor med mere af det hele – både mere solrig, varmere og med meget mere regn end normalt.

Mellem 56 og 193 mm regn i juni Det er dog ikke alle, der har fået lige meget regn. Mest er der faldet ved Nees Hede vest for Holstebro  i  Nordvestjylland, hvor der ifølge DMI er registreret 193 mm regn.

Det område er tæt forfulgt af  Hillerød i Nordsjælland,  hvor der er faldet 190 mm regn. På Stevns og Møn er der faldet henholdsvis 165 og 170 mm regn, mens de tørre pletter er et område i den vestlige del af Himmerland med ‘kun’ 68 mm regn – også den traditionelt tørre plet Christiansø, hvor man kun har fået  56mm.

 

Skriv et svar