APRIL

 

Fredag den 3.

Så er foråret også kommet til haveforeningen Norringholm og dermed til kolonihaven ” Sommerlyst “.
Else og jeg var i dag engageret i haven fra morgenstunden jeg havde læset bilen med endnu et hold planter fra overvintringsrummet.
Else og jeg kørte ned til kolonihaven ved ni tiden , da vi kørte ind i haveforeningen kunne vi konstatere at der lå rim på havens hække så temperaturen måtte jo havde været nede omkring frysepunktet. På vej ind kolonien blev vi ringet op af vores Oldebarn Oscar som ville høre om han og lillesøster Caroline måtte komme på besøg. Den opringning blev vi meget glade for og det blev så det første familiebesøg i denne sæson.


Dagens vejr udviklede sig flot, det blev en rigtig forårsdag , både Else og jeg nåede at få meget fra hånden i dag. Else fik strøget og ophængt gardinerne efter at de havde været en tur i vaskemaskinen, Else havde også sengetøjet ude til luftning og sluttede med at rede op så det er klar til kommende overnatninger.
Jeg havde også i dag taget planter med ned ,så formiddagen blev brugt til omplantning af disse. Forinden fik jeg vasket plantevogne og underskåle. Efter frokost gik jeg i gang med at ompotte bestanden af krydderurter.
Ved en gennemgang af havens bede kunne jeg konstatere at kartoflen Friesland udvikler sig hurtigere en sorten Solist som eller skulle være den ultimative hurtigste i tilvækst.


I drivhuset udvikler alle planter sig godt jeg regner med at udplante tomaterne på blivende plads sidst i næste uge.
De mange forskellige ipomoeaer som jeg såede den 23 marts ser ud til at spirer frem alle sammen. I år har jeg haft så bakken  anbragt i totalt mørke det lader til at være den rette måde sammenholdt med en minimumstemperatur som i nattetimerne ikke kom under de 10 grader.

 

Lørdag den 4.
Det blev en prægtig forårsdag som vi har nydt i fulde drag . Efter en mindre indkøbstur ankom vi til kolonihaven ved ni tiden. dag i haven startede med morgenkaffe og de indkøbte rundstykker. Else fortsatte med at gøre huset beboeligt og hun fik også hængt vores gamle påskepynt op i såvel udestue som inde i husets stue.
Jeg startede dagens arbejde ude på morgenterrassen hvor krydderurternes krukker skulle havde en omgang algefjerner det samme fik terrassens flisebelægning. da jeg var færdig mede denne opgave fik jeg plantet tre ipomoeaer ud i krukker. Det var Bona Nox, Blue Pecotin ,samt Barie ( Indica ).
Dagens sidste opgaver var nedskæring af lavendel hækken, samt gødning af kartoflerne.

Vi var hjemme fra haven ved sytten tiden og kunne se tilbage på en dejlig dag, hvor temperaturen i udestuen nåde op på 25 grader!

Dagens vejrudsigt for Østjylland lovede først på dagen overskyet vejr men også opklaring senere på dagen. Man forventede at temperaturen ville nå op på 12 grader, og vinden vil blive frisk vestlig.
Det var altså lagt op til en rigtig havedag ,så efter at havde lavet et par opslag på facebook gruppen “Have uden stress “, besluttede jeg mig for at køre ned i kolonihaven for at fortsætte forårsarbejdet.

Efter en kort indkøbsturne gik turen ned i kolonihaven ved ti tiden.

Dagens arbejde i haven bød på mange forskellige opgaver, en af de vigtigste var hypning og vanding af kartoffelbedene, men jeg fik også omlagt belægningen ved rosen buen samt klippet de sidste lavendler tilbage.

Hvis Du er interesseret har jeg et parti lavendler, Ipomoeaer, samt forskellige andre overskudsplanter som skal sælges her i forsommeren.

Til afslutning kan jeg fortælle at vejret her i kolonihaven blev som det var forudsagt.

 

Tirsdag den 7.

I dag står jeg op til en mild morgen. Temperaturen ligger på 7,7 graders varme, det er overskyet og næsten vindstille. Det blev en mild dag og jeg var i haven fra morgenstun -den ,vejret var lettere overskyetog temperaturen var efterhånden sneget sig op på 9 grader da jeg kørte ind i haveforeningen. Det blev en dag hvor jeg fik lavet meget, jeg tror at det skyldtes duften af vår som bliver kraftigere dag for dag, og så småfuglenes sang der var et skøn korsang af spurve musvitter og mejser m fl.
Else kom først i haven ved middagstid og vi nød vores frokost i udestuen inden vi forsat dagen sysler
Vi forlod først haven ved syttentiden.

Da vi havde spist til aften tjekkede jeg min mail boks !

Der var blandt andet nedenstående glade brev fra en af mine have veninder

Jeg blev utrolig glad på hendes vegne!

Hej derover i det Jydske.

Ja, jeg har simpelthen oplevet den lykke at få nøglerne til mit kolinhavehus og det bliver for resten af mit liv er jeg ikke i tvivl om.
Jeg glemmer tid og sted, går på konstant opdagelse finder små sjove finurlige planter og potter og figuguer ude og inde.
Har lagt mange ting i pæne ordentlige flytte kasser til senere sortering for det er noget fra flere ejeres tid, men de skal lige igennem min hjerne inden jeg hænger det op og der skal også males på vægge og karme først..
Men aldrig har jeg set så mange søde lysetager osv.
Drivhuset har jeg indrette med to stole og et lille træbord, jeg mente ikke jeg var drivhus typen, men så kan jeg plante en vindrue og lidt tomater og måske sidde der og hvile en blæse vejres eller regnvejrs dag samt se natte himlen en aften med et glas vin og min ven JOhn. øh .jeg har så lige sået salat, så det ender nok med jeg bliver drivhus typen ha. Men der er også hyggeligt.

Det er en utroligt lykke følelse man mærker indeni og jeg er kommet “hjem” i mine drømme.. kan I hygge jer derover og I lyder til at have et skønt liv sammen.. pas godt på jer.. hilsen lene Falster

Billedet jeg har sat med, er et jeg selv har lavet af min mormor og morfar i Radsted på Lolland. Jeg voksede op hos dem og de havde et lille stråtænkt hus med en have hvor simpelthen var alt.. Jeg har det i min arv, så nu skal der plantes og genskabes dufte og minder så mine børn og børnebørn kan opleve det også.. Det billede er nok et symbold på sammenhold, kærlighed og en pagt med naturen.

 

Onsdag den 9.

Vejrudsigten for Østjylland havde først på dagen lovet diset vejr med regn af og til, men senere ville en opklaring fra vest brede sig ind over området og vi ville få en del sol. .
På baggrund af ovennævnte vejrudsigt så jeg frem til en god dag i kolonihaven. derfor begav jeg mig af sted ved ni tiden.

I det dejlige vejr besluttede jeg at Havedammen skulle oprenses for algedannelser.

jeg fik dog også tid til forårsrengøring af drivhuset ude og inde, er blev opsat skyggenet.
Efter frokostpausen gik jeg i gang med at potte de mange ipomoeaer.

De ipomoeaer som jeg har drevet frem derhjemme og siden plantede på blivende plads i Udestuen klarer sig flot. Nu skal jeg blot håbe på at der ikke pludselig kommer en nat med lave temperaturer.

Tomaterne er nu ved at være klar til udplantning og jeg forventer at de skal plantes ud i løbet af påsken.

Da jeg forlod haven ved femten tiden kunne jeg se tilbage på endnu en oplevelsesrig dag i kolonihaven Sommerlyst !

_

Torsdag den 23.

Så blev der på ny tid til at skrive lidt om livet i haven.
Vi har jo fint forsommervejr også kaldet forårs vejr. Dog må vi fortsat døje med nattefrost hen på morgenstunden.

KØKKEHAVEN
I år har jeg kunnet beskytte de tidlige kartofler mod de lave temperaturer så jeg har undgået at få planternes toppe sveget af.


Jordbærbedet som jeg overdækkede tidligt på året er ved at springe i blomst sidste år høstede vi mange bær på det lille areal.

Der er sat stikløg, såvel Zittauer som Rødløg. Jeg har også fået udplantet den tidlige Blomkål.

DRIVHUSET
Er der fyldt op med mange forskellige nytteplanter og prydplanter.
Tomaterne blev udplantet søndag den 19. og de står og udvikler sig flot. Den 21. fjernede jeg det første hold sideskud fra bladhjørnerne, disse skud har jeg stukket i en fugtig spagnumblanding.
Nu har disse skud tid til at udvikle sig til aftagerne vil havde dem udplantet i deres drivhus eller på friland omkring grundlovsdag.

De mange forskellige ipomoeaer er pottet og et nyt hold er sået i beskyttet miljø.

Ipomoea Barie ( Indica ) som overvintrede fra sidste år er skåret tilbage, pottet om og gødet.

Pelargonierne er for længst skåret tilbage og står og udvikler sig flot.

I dag den 23. har jeg sået drueagurker med henblik på udpantning på det først afhøstede kartoffelbed.

HAVEDAMMEN
Dammen hviler i sig selv ,men af erfaring ved jeg at hvis mit rensningsanlæg ikke fungerer vil der opstå problemer på sigt. Det filteranlæg jeg har er defekt så jeg må nok havde anskaffet mig et nyt.

PRYDHAVEN
Prydhaven er ved at vågne i det pragtfulde vejr og slyngplanterne ser ud til at udvikle sig flot i år. Jeg har også efterlevet rådene om regelmæssig vanding og gødning. Så nu får vi se om vi undgår stråleplet og andre sygdomme i Roserne.

Den store Gunnera ved Havedammen har tiltaget meget i vækst i den sidste uge, og den er også beskytte om natten , da bladene meget let bliver svedet i kanterne ,hvorved noget af plantens skønhed går tabt.

UDESTUEN
I udestuen er der rigtig vækst i Ipomoeaerne og de andre planter. Desværre er der også her gået planter tabt hen over vinteren.
Enkelte vil blive erstatte og nye arter vil komme til.

Jeg forventer mig meget af Ipomoea Bona Nox som jeg allerede har fået til at sætte blomsterknopper men jeg såede også planterne omkring december som et forsøg på at få glæde af planten medens vi er i haven..

MORGENTERRASSEN
På morgenterrassen vil jeg i år forsøge mig med flerårige stauder i krukkerne da det er et stort arbejde at tage planterne hjem til vinteropbevaring.

Også i år skal jeg havde udplantet tomater her på husets Østgavl. Jeg forventer at det bliver en lige så stor succes som i det foregående år. Det bliver i år Garden deligth kirsebærtomater som jeg også havde sidste år.

 

 

 

 

 

Jeg vil slutte dagbogen med et par billeder som jeg skød da jeg var oppe og efterse taget.