FEBRUAR

 

Søndag den 1.
Så fik vi sagt farvel januar, og nattens laveste temperatur minus 2,8 blev registreret klokken  5:06. Vi kan se tilbage på den koldeste januar i dette årtusinde.
Dagens vejr her i Østjylland bød på lidt sol, der var lovet snebyger, men de udeblev. Temperaturen lå hele dagen omkring frysepunktet, vinden var i det østlige hjørne og den var jævn til hård hele dagen.

Det tomatfrø som jeg såede den 22. januar er nu spiret frem og jeg har anbragt de spæde planter under et vækstlysrør.

Af de Ipomoeaer som jeg såede samtidig med tomaterne er der indtil i dag kun to af sorten Blue Pecotin som er spiret frem.

 

Lørdag den 7.

I den forløbne uge har vi haft temperaturer over frysepunktet, vi har hen over ugen haft et gennemsnit om omkring 3 graders varme i dagtimerne og omkring frysepunktet i nattetimerne. Temperaturen lå her til morgen på 3,3 graders varme, det er overskyet med let regn.

Her i formiddag var jeg en tur ned i kolonihaven for at hente et af mine minikap. Der skal jo sås noget mere blomster og urtefrø når vi kommer ind i februar.

Jeg gik mig en tur, men den blev ganske kort på grund af det fugtige vejr. Jeg var en tur nede omkring sø engen  hvor jeg kunne se ,at vi sandsynligvis ikke får de store problemer med overfladevand i dette forår.

Inden jeg forlod haven reparerede og rev jeg havegangen uden for hækken.

 

Søndag den 15.
Ja nu bevæger vi os hastigt ud af februar og i den forløbne uge har vi haft flere dage med temperaturer under frysepunktet nogle nætter har der flere steder været ned til minus 10 grader. Vejret har været meget gråt men her torsdag og fredag havde vi haft et par herlige solskinsdage. På havefronten er der ikke blevet til så meget ud over at jeg er begyndt indkøb af frø. Det kan jo ikke varer længe før der skal sås salat. for hvis vi får en mildning kan jeg jo starte meget i drivhuset, da jeg ikke skal bruge tid på den store rengøring her i foråret.

Fredag var jeg en tur ned i haven for at ryge en ost. Jeg benyttede det gode vejr til en tur rundt i de forskellige havekolonier og det blev til megen god snak over hækken. Det var jo som sagt et strålende solskinsvejr og jeg mødte også mange mennesker på Brabrandstien der som jeg nød det flotte vejr.

Jeg kunne se at der atter stod vand på engen ,men slet ikke i det omfang som vi havde sidste forår. Der var mange måger, ænder samt andre svømmefugle ved søen.

Fra Brabrandstien gik turen også i dag op igennem havekolonierne Sølyst og Rugholm der var ikke mange haveejere i de to kolonier. men jeg hilste på en nybagt haveejer i Rugholm, han viste mig sit hus både ude og inde de havde fået installeret en varmepumpe
Det var en af en noget bedre kvalitet end dem som flere haveejere har installeret i vores havekoloni, men anlægget havde også kostet dem 10.000 kr.

Inden jeg forlod haven tog jeg et nyt hold magnoliagrene med hjem til stuen, det første hold er ved at være afblomstret, men vi har virkeligt nydt de smukke blomster i den sidste uges tid. Da jeg kom hjem havde Else frokosten klar hun manglede kun at smøre de to stykker med frisk rygeost.

Husk at gæste www.aarhussyd.dk Her kan du i ord og billeder opleve forløbet af årets gang i kolonihaven.

 

 

Tirsdag den 17.

Man må erkende at det gamle ord som siger at når dagene længes så vil vinteren strenges. Dagene er blevet næsten 3 timer længere siden vintersolhverv, og natten mel -lem onsdag og torsdag forventes det at temperaturen runder minus 10 grader.

I dag har jeg priklet tomatplanterne det er sorterne Kirsebær, Garden Deligth, Roma ogPotentat, samt sået Sød Peber, Icebergsalat, Kantlobelia, og Ipomoea Alba ( Bona Nox )

 

Søndag den 22.

Her på ugens sidste dag fik vi månedens højeste temperatur og vi skal helt tilbage til en 21. december. hvor vi også lå på 8 graders varme. Men at sige vi nu får forår er nok lidt af en overdrivelse.
Netop i dag den 22. februar – eller Peters Stol – er dagen, som fra gammel tid blev betragtet som ‘begyndelsen for enden’ for vinteren.
På denne dag kaster Sankt Peter ifølge overleveringerne den varme sten i vandet.
Ifølge gammel folketro, så kaster Sankt Peter den 22. februar den varme sten i havet – og i de tilfrosne søer.

Fra nu af tør isen nedefra – og ny is vil have mere end svært ved at dannes.
At Sankt Peter kaster den varme sten i vandet ses også som et tegn på, at foråret er på vej og vi nu er forbi det tidspunkt, hvor en eventuel isvinter kan nå at komme.
Men hvis vi ser på 7 døgns prognosen så vil der allerede på tirsdag komme et lavtryk ind fra øst, dette lavtryk vil få nattefrosten til at vende tilbage, dagstemperaturen vil i løbet af ugens første dage nå op 8 graders varme.
Torsdag vil vi dog ikke komme over 5 graders varme i dagtimerne , fredag vil nattempera turen komme ned på minus 5 grader. Den kommende weekend vil det igen blive mildere.
I den forløbne uge har jeg fået indkøbt lægge kartofler, i år har jeg besluttet at prøve sorterne Friesland ,Solist, og Exsquisa.
Spirekasserne er hentet hjem fra haven og er klar til forspiring af læggekartoflerne.

 

Mandag den 23.

Selv om det måske ikke ligefrem er forår så vælder følelserne frem hos os mennesker. Jeg kunne ved selvsyn konstatere det under et besøg i formiddag hos Bauhaus. Solen var fremme og jeg var på vej ind i forretningen da jeg møder et ægtepar på vej ud.
Da den lune sol rammer manden, udbryder han spontant henvendt til sin kone. “Nej se mor nu er der forår på vej ! ”

Grunden til mit besøg i varehuset var indkøb af plantejord til læggekartoflerne. Da jeg kom hjem havde Else frokosten parat. Da vi havde spist begav jeg mig ned i plante rum -met, hvor jeg klargjorde de hjemtagne flamingokasser ved at lægge gamle aviser i bunden hvorefter der kom 7 cm. muld i hver kasse. Derpå fordelte jeg de indkøbte kartofler i kasserne ,og nu er det bare at vendte til de er klar til at komme i jorden når temperaturen er til det.

 

Onsdag den 25.

Så står man atter op til en mild morgen. De sidste par dage har rent vejrmæssigt været som en tur i rutsjebanen temperaturerne ryger op og ned. Her klokken 6:00 liggertempe -raturen på 6,4 graders varme ,og natten igennem har der været plus temperaturer
Døgnets laveste temperatur blev 4,6 grader, og dagens højeste blev 7,2 grader.

I året 2008 lå temperaturerne på henholdsvis 3,8 som den laveste og 8,2 grader som den højeste, og det var dagen hvor jeg satte kartoflerne på bed, men det gav mig ikke tidligere kartofler, da vi omkring den 20 marts fik vinteragtigt vejr.

Tomatplanter er ikke så langt fremme som sidste år
men fremstår som sunde planter

I dag har jeg priklet icebergsalat og sød-peber samt en enkelt Ipomoea Bona Nox, kant lobeliaerne er begyndt at spire frem.
Jeg har i dag indkøbt en portion frø mere, nemlig Blomkål, Grønkål , Ræddike og drueagurk.

 

Lørdag den 28.

Den sidste dag i måneden blev grå men med sine knap 4 graders varme var den velegnet til forårsarbejde i haven.
Derfor kørte jeg ned i kolonihaven ved nitiden jeg fik ryddet op i køkkenhavens højbede, det vil sige at jeg flyttede rundt med det resterende grønkål og jeg tog de sidste porrer op, hvorefter jeg lugede gødede og kultiverede bedene, således de er klar til sæsonens
afgrøder.

Jeg fik også luget og kultiveret bedet ved indgangen til haven. Roserne fik den første omgang gødning, og havegangen blev også luget og revet

 

Jeg vil slutte denne måneds dagbog med et billede fra vores stue hvor naboens vinterbeskæring skaber hygge og glæde!