JULI MÅNEDS BLOMST

Edelweiss

Af alle Edelweiss arter er den nordamerikanske Antennaria, Leontopodium Alpinum den smukkeste og mest efterspurgte i verden.

Edelweiss er oprindelig en plante som voksede på stepperne i asien Der blev fundet mere end 30arter af edelweissfamilien som voksede under disse ekstreme vejrforhold, at de kan overleve skyldes planternes trælede og dybgående rodnet.
Plantens blade ydede samtidig en effektiv beskyttelse mod tørke , vindenes hærgen og det potentielt skadelige sollys.

Den alpine Edelweiss som på tysk betyder ædel og hvid er fundet i højder fra 1700 til 27oo meter.

Er du interesseret  i at fremelske Edelweiss i din have kan jeg fortælle, at planten foretrækker kalkholdig jord  med en god dræning på et sydvendt areal.

Planternes højde variere fra 8 til 20 cm. Edelweiss er at betragte som en kortvarig oplevelse hvis man fjerner alle blomsterstande på planten, for da mester den evnen til at formere sig.

Plantens kulturelle betydning

Edelweiss har siden tidernes morgen været værdsat som medicin mod lidelser både hos mennesker og dyr. Den har også været brugt som Talisman. Blandt de mennesker som boede i bjergene var det også kendt at eens trolovede skulle have en buket Edelweiss som tegn på kærligheden.

Der berettes også at snesevis af bejlere har miste livet under jagten på indhøstningen af de eftertragtede blomster ti deres trolovede.

Sådan en blanding af blomster og Machocisme er ellers et sjælden fænomen i vores vesterlandske kultur.

Det siges at være en af grundene til at mænd i alpine områder stadig dekorere sig med blomsten og bære den som en  “Medal of Honor ”