MAJ

 

Torsdag den 7.

Efter en periode med nedbrud på computeren er der nu tid til at foretage en opdatering af udviklingen i kolonihavens forskellige afsnit.
Her ved begyndelsen af maj måned vil jeg lige kaste et blik tilbage på april måned.
April måned endte med at blive usædvanlig varm . Med en middeltemperatur for landet som helhed på 9,4° blev april den varmeste af sin slags nogensinde registreret siden 1873. Det er næsten 4° over normalen ( 5,7 ° )
Landets højeste temperatur blev 23,8 målt i Gilleleje på månedens sidste dag.
Allerede den 4 april nåede temperaturen for første gang over 20°, og det var blot 12 dage efter at vinterens sidste sne var faldet
Den varme og tørre april bød da også på den fordel at såvel køkken so prydhave er kommet godt fra start.

Som det fremgår af billederne står haven frodig og det lover godt for den kommen høst af grønsager.

Her i maj er vi begyndt at tage af de nye kartofler, da vi indtil videre er sluppet for nattefrostens gener tyder det på et stort udbytte.

KØKKEHAVEN

Vi er som sagt begyndt at plukke af kartoflerne, men for at se hvor mange der var under den kraftige top. Gravede jeg en blok Frislander op , der var ansat 38 kartofler,
så det lover jo godt.

Jordbærrene stor i blomst og jeg har fået lagt halm ud mellem rækkerne.

Blomkålen som jeg plantede ud under beskyttelsesnet har det ikke for godt, men de kan
nå at rette sig.

DRIVHUSET

I drivhuset er der fyldt op med mange forskellige nytteplanter og prydplanter.
Tomaterne er er i god vækst og har sat de første blomsterklaser.
De sideskud som jeg havde stukket er også i god vækst udvikler sig flot.
Drueagurkerne som jeg såede den 23 april er nu ved at udvikle blade

De mange Ipomoeaer er ved at løbe fra mig det ender med at de må pottes om da temperaturen ikke lige er til udplantning på friland.
Jeg har udplantet en Barie og en Bona Nox i drivhusetog de er ved at komme i gang med væksten.

I drivhuset har jeg også plante 2 stk. skoleagurk og 4 stk. snackpeber

De to store Ipomoeaer Barie som skal plantes ved vest gavlen er også i fuld vækst. De tilbage skårne Pelargonier er også kommet i vækst.

Jeg har afhentet isbegonier, som nu er priklet, nu venter jeg på at de skal gro til, således at de kan komme ud på friland i begyndelsen af juni.

HAVEDAMMEN

Dammen hviler i sig selv endnu jeg kan se det på planternes tilvækst, både åkander og Krebsekloen. Jeg var ellers bekymret på baggrund af mit filter som var defekt. Men endnu er det ikke behov for at foretage en udskiftning, da der også er en del af dammuslingerne som har overlevet vinteren

PRYDHAVEN

Prydhaven glæder os hver dag, og rådet omkring gødning og vanding af roserne har givet et flot resultat. da de alle står med et flot løv og er i god vækst.

Gunneraen ved have dammen vokser hastigt for hver dag og er næsten tre uger foran i forhold til sidste vækstsæson.

UDESTUEN

I udestuen er der rigtig vækst i Ipomoeaerne og de andre planter. Jeg har nu skåret sommerfuglevingen tilbage og den er begyndt at sætte nye skud.

Ipomoeaen Bona Nox som jeg allerede havde sat blomsterknopper, er lige som gået lidt i stå men nu vil jeg prøve at give den lidt kalksalpeter.

MORGENTERRASSEN

På morgenterrassen har jeg tilplantet en del af krukkerne med flerårige stauder og prydbuske.

Jeg har i slutningen af april udplantet tomatplanter ved husets Øst gavl, som tidligere nævnt blev det sorten Garden Delight, planterne er nu kommet godt i vækst efter at de er blevet akklimatiseret.

Fredag den 8. maj
Fredagen startede forholdsvis køligt, det var da tørvejr, men i løbet af formiddagen drev der nogle kraftige tordenbyger hen over kolonihaven.
Ved halv elleve tiden have vi fået 10 mm regn og det fyldte godt i havens vandtanke.
Dagen blev brugt til arbejde i drivhuset og der blev også tid til lidt have vandring og snak om den planlagte viseaften og åben havearrangement.

Lørdag den 9. maj
Det blev atter en rigtig forårsdag kølig, men med masser af sol formiddagen blev brugt til lugning af fliser og hække. I drivhuset fik jeg potte Ipomoeaerne om i halvanden liters potter. De vokser kraftigt men da det er for tidligt med udplantning måtte jeg foretage denne om plantning.

Tagetes og grønkål er blevet priklet ud i kasser.

Klokken halv to kom Connie og Per til eftermiddagskaffe, anledningen var at jeg havde lovet at være dem behjælpelig med montering og kopiering af et par sange i anledning af des søns bryllup.

Senere på eftermiddagen var jeg nede hos en anden af havevenerne til en hyggesnak.

Søndag den 10. maj
Dagen var forsat præget af en kølig vesten vind. Men ellers var det en meget solrig dag. Efter at havde hejst flaget, kørte jeg hjem for at hente weekendens reklamer, på vejen var jeg inden om bageren efter morgenbrød og Morgenavisen Jyllandsposten.
Da vi havde fået vore morgenkaffe fjernede jeg afdækningen over have dammen, det er jo fortsat nødvendigt at dække af på grund af de fiskehejrer som lever ved områdets søer.
Havearbejde lå rent undtagelsesvis stille i dag Mors dag.
I dag høstede jeg halvandet pund kartofler af sorten Frislander til vores middagsmåltid. I dag var de af fin kvalitet.

Else ringede til hendes tidligere arbejdskammerat og ønskede ham tillykke med fødselsdagen, Else talte også med vores børn Per og Ulla der ikke kom på besøg i anledningen af dagen, da de kommer til brunch næste søndag i anledning af min 73 års fødselsdag.

Ved elleve tiden havde vi inviteret nogle naboer på besøg og over en enkelt pilsner fik vi en hyggesnak og fik talt om vores pinsekomsammen.

Om eftermiddagen kom Annette og John samt deres søn Rasmus på besøg med en gave til Else. Det blev en ganske hyggelig eftermiddag, jeg kan lide indskyde at de resterende kartofler fra middagsmåltidet som skulle havde været brugt til et stykke smører brød, blev brugt som smagsprøver i forbindelse med kaffebordet. Det skal også tilføjes at de fik karakter af yderst velsmagende.

Da familien atter var taget af sted besluttede jeg mig for at tage hjem og begynde at redigere bryllupssangene og lytte til den skandinaviske time.

Mandag den 11. maj
De blev atter en kølig og blæsende dag med vinde fra vest sydvest.Temperaturerne lå omkring de 16 grader midt på dagen.

Formiddagen blev brugt til en indkøbstur, turen gik i dag til Metro og Føtex. Da vi kom ned i haven blev vi inviteret over til genboen Sys, hun havde fødselsdag og bød derfor på en forfriskning.

Efter frokosten begyndte jeg at klippe havens hække.
Sidst på eftermiddagen kørte jeg hjem for at arbejde videre med bryllupssangene.

Lørdag den 16. maj

Det har været en travl uge, hvor jeg har arbejdet med at få lavet festsangene færdig, men desværre gik det kuk i det da jeg ikke fik leveret de billeder jeg skulle bruge, men nu er de kommet, så i den kommende uge kan jeg få sangene lavet færdig.

udvikler afgrøder sig flot. Jeg har påbegyndt at klippe havens hække og buksbombeplant ning, udplantningen af ipomoeaer og øvrige sommerblomster på friland er påbegyndt,
selv om vi fik 26 mm regn i sidste dage af april og de første dage af maj har vi fortsat et stort underskud på vandkontoen.
Nu har det regnet fra morgenstunden og her klokken 15:00 regner der fortsat.

KØKKENHAVEN
I køkkenhaven udvikler de forskellige afgrøder sig fortsat positivt vi har høstet kartoler i 14 dage nu. Vi har taget hul på bedet med den tidlige sort Solist og mod forventning blev det et rart bekendtskab. Solist er en dejlig gulkødet kartoffel med en rigtig god smag, den sætter godt nok ikke så mange knolde sætter godt nok ikke så mange knolde som sorten Frislander.
jordbær bedene udvikler sdig flot, så hvis vi får sol efter regnen, kan vi sikkert høste de første bær om 14 dage.
DRIVHUSET
Det har været en travl uge i drivhuset. Såvel Tomat som Agurk og Peber planterne udvikler sig godt. Jeg har ompottet, tomatplanter, drueagurker og de forskellige spændende.

HAVEDAMMEN

hviler forsat i sig selv, det fremgår tydeligt af Åkander og Krebseklørenes tilvækst. Som noget nyt har jeg i den forløbne uge indkøbt fire vandhyacinter. Disse planter der kommer fra den centrale del af, Afrika, kræver en ret høj middeltemperaturer hen over døgnet for at udvikle sig.

PRYDHAVEN
I prydhaven har jeg som sagt påbegyndt klipningen af de mange buksbom.
Der er som omtalt også blevet udplantet ipomoeaer og andre sommer blomster.

MORGENTERRASSEN
På morgenterrassen har jeg fået en formklippet buksbom. Tomaterne som jeg udplantede i slutningen af april står nu lidt i stampe. Min erfaring siger mig at de nok skal komme i gang når vi får lidt mildere vejr.

UDESTUEN
I udestuen har vi endnu ikke så mange planter og vi vil nok begrænse antallet lidt i år. Da vi er meget låst til haven i tilfælde af en varm sommer.

Søndag den 17.

Søndagen bød på overskyet vejr med en frisk østlig vind som tiltog hen over dagen. Vi var tidligt oppe da der kom fødselsdagsgæster klokken ti. Dem af familien som havde tid var inviteret til brunch.

Så Else havde travlt i køkkenet med at klargøre de mange retter. Der skulle steges bacon, laves skramlet æg samt pølser i svøb, og der skulle også laves amerikanske pandekager, medens Else var i aktion i køkkeregionerne sørgede jeg for bordækningen.
Foruden oven nævnte delikatesser var der også oste og pålægsfade, samt det hjemme lavede syltetøj og marmelade.

I dagene op til weekenden havde Else og jeg bagt forskellige brød, det er jo sådan at Else foretrækker at servere alt hjemmelavet og familien må også siges at foretrække dette

På slaget ti kom familien 14 personer i alt og det endte med at blive en hyggelig fødselsdagssammenkomst som sluttede ved halv to tiden

0g vi kan se tilbage på en hyggelig formiddag.

 

Fredag den 29.

Så er vi på vej ud af maj måned og på vej ind i sommeren men først skal vi igennem pinsedagene som tegner til at byde på flot vejr. Desværre har det knebet med tiden til at ajourfører dagbøgerne, da arbejdet i haven tager meget af min tid . Men jeg nyder livet i haven og de mange oplevelser som følger med. Jeg finder står glæde ved selv at drive planterne frem fra frøstadiet.

Havens hække og buksbomfigurer er klippet

Det første bed med kartofler er nu høstet . Det var sorten solist, og de 2,5 kg læggekartofler gav 19 kg. Vi begyndte høsten af dem den 9 maj, så hvis man skal se på handelsprisen har det været en god satsning . det er jo intet som en friskopgravet kartoffel. Efter pinse påbegynder vi optagning af sorten Frisland , så er det spændende at følge udbyttet her.

Bedet som er færdighøstet er nu tilplantet med drueagurker.

I drivhuset har vi høstet de første skoleagurker og tomaterne udvikler sig flot.

Tomaterne på morgenterrassen er også kommet i vækst på dette tidspunkt.

I udestuen er der ved at være fyldt op med planter , men vi har dog begrænset det i år.

Til afslutning på dagbogen for maj vil jeg benytte lejligheden til at ønske jer alle én rigtig god Pinse og en god sommer.