DECEMBER MÅNEDS BLOMST

Begonia Loraine

begonia-lorange

At vi traditionen tro hvert år kan sætte en julebegonie på bordet, kan vi takke den franske planteforædler Lemoine Nancy for , netop i år kan denne smukke juleblomst fejrer sit 135. års fødselsdag. For det var i året 1891 at planteforæd leren Nancy, skabte denne smukke plante – “Glorie de Loraine ” ved at krydse Begonia Socotrana fra øen Socotra i det Indiske ocean, med den Sydafrikanske
Begonia Dregei .

Selv om – “Gloria de Loraine ” – tilsyneladende har være ude af produktionen hos erhvervsgartnerne, har jeg også i denne vinter ,set enkelte eksemplarer af planten i butikkerne ved juletid.

Den oprindelige Julebegonie havde den attraktive evne at den begyndte at blomstre når nætterne bleb lang. Disse egenskaber er bevaret i det store udvalg af hybrider der med årene er kommet til , således at Julebegonien forsat kan lyse op i de mørke juletid.

Slægten tæller i da hen imod tusinde arter der stort set alle stammer fra troperne. Det skal dog ikke forlede en til at tro at planten kræver meget varme, tvært imod. Mange af disse arter komme frakølige bjergegne højt obver havets overflade.

Den oprindelige Julebegonie skulle helst stå køligt og mørkt hver nat,hvis man ville have en lang blomstringsperiode. Men de arter man har i dag er tilpasset det moderne boligmiljø.

begonia-lorange-2