JANUAR MÅNEDS BLOMST

Ipomoea

maaneblomstMÅNEBLOMST
bona -nox

Forhistorien for min kærlighed til den unikke slyngplante skal ses i lyset af at jeg fik en spæd plante foræret af en haveveninde, der havde fået frø foræret af sin bedstefar, det var lykkes for hende at få tre frø til at spire, og nu forærede hun mig den ene plante.

Det som planten udviklede sig til overgik alt hvad jeg tidligere have oplevet i vores kolonihaves udestue. Dette resulterede  i oprettelse af en hjemmeside, den skulle selvfølgelig have navnet  IPOMOEA.

Siden begyndte jeg at udforske ipomoea familien både ind og udenlandsk og det gav mig mange gode kontakter og vidunderlige oplevelser.

Ipomoea Bona Nox og dens familiemedlemmer  blev de slyngplante som jeg kom til at elske mest og sætte stor  pris på igennem mine mange år i kolonihaven   ” SOMMERLYST  “

Ipomoea er planter som er lette at dyrke , og de blomstre i bedste fald fra juli og til langt hen på efteråret. Nogle arter er mere hårdføre end andre og enkelte kan kun dyrkes i udestuer eller hjemme i stuen.

Måneblomst

Mit nærmere kendskab og starten på min store kærlig til den magiske plante fandt jeg i en gammel havebog fra 1938., hvor Konsulent J. Brems omtaler denne tropiske plante. Han fortæller videre, at i plantens oprindelsesland, havde de indfødte givet planten navnet hellig Måneblomst.

Planten er meget hurtigt voksende, den har store hjerteformede blade, og blomsterne er meget unikke De store blomster er flødefarvede medgule støvdragere.

Konsulenten J. brems beretter , at den som én gang har været i troperne og har oplevet Måneblomsten vil bevare både synet og duften i sin erindring resten af livet.

I konsulentens beretning fortæller han videre om de indfødte der betragter plante som hellig, ide man ved fremsigelse af særlige ritualer, under den blomstrende plante vil kunne blive helbredt for sygdom og skånet for ulykker

15

Når man som jeg selv har oplevet plantens vidunderlige blomstring , ja så virker det som oprigtig magi.

Ved solnedgang svulmer alle knopper ret hurtigt op, og i løbet af et øjeblikbegynder de at folde sig ud, ikke én  af gangen men alle på en gang og i samme tempo. Man kan følge udfoldelsen som kun tager få minutter og snart fyldes rummet af en vidunderlig duft.