HAVEDAGBOG JANUAR

Onsdag den 2.

Her den tredje januar kan man sige at det var et sur vejr, da der var regnbyger og til tider hård blæst, her klokken tyve, ligger temperaturen her i Viby på 3,3°

Torsdag den 3.

torsdagens temperaturer lå og bevægede sig omkring frysepunktet.

Dagen blev brugt til nedtagning af julens sidste udsmykning og pakning af det hermed er julen 2008 forbi og vi kan begynde at tænke på påsken.
om eftermiddagen var jeg ved frisøren , det foregik i Hørning inden jeg kørte lovede jeg at hjælpe med lidt malerarbejde, da Per skulle have et værelse sat i stand.

Mandag den 7.

Da vi stod op var det ikke til den mest optimistiske vejrudsigt. Meldingen lød på overskyet vejr, og man ventede nedbør i form af slud og regn. Dagstemperaturen ville komme til at ligge  mellem 1 og 4 ° vinden ville værelet til frisk fra syd sydvest.
Dagen er nu tiltaget med 18 minutter, det kunne jeg tydelig se da jeg begav mig af sted ned til Viby centret efter morgen brød og aviser

Dagens pligter bestod i at klare storvasken det gik der 3 timer med, medens jeg klarede dette, lagde Else nyt sengetøj på vores senge, det var godt klaret selv om hun fortsat har store smerter i sin skulder og overarm.

Denne mandag stod middagsmenuen kogt oksekød serveret med peberrodssovs   og  nye nemme kartofler , disse kartofler har et præg af det ventende forår. Jeg vil sige  de ligefrem er delikate faktisk tror jeg også at de er mere sunde end de dår lige skrællekartofler som er handelen.

Når jeg tænker på min fynske barn og ungdomsår hvor vi altid fik pillekartofler leveret fra den jyske muld, så forstår jeg ikke hvad der sket med den danske kartoffel i den mellemliggende tid.

Svaret er nok den maskinelle stordrift !

Tirsdag den 8.

Min dag startede klokken syv efter vores morgenmåltid  opdaterede jeg mandagens udgave af havedagbogen, inde vi kørte ud for at handle ind turen gik denne tirsdag både til Metro og Føtex. Sidstnævnte sted blev Else sat af da hun skulle til fodpleje. Jeg selv fortsatte ned i kolonhaven.

Da jeg ankom til haven var der kommet lidt sol på himlen og på havehusets østside var der ganske lunt.

Jeg ryddede lidt op, lugede og rev uden for havehækken, da  jeg var færdig med dette gik jeg mig en tur langs sø engen, jeg kunne konstatere at der var kommet mere vand på eng arealerne siden jeg var her sidst.

Grågæssene og mågerne tumlede sig på engen, Gæssene er her lidt tidligere end sidste år.

Der var ikke mange kolonister i haverne dene tirsdag, jeg mødte faktisk kun en enkelt som var ved at rette en haveflise til.

Jeg forlod haven ved halv tolv tiden for at hent Else ved fodterapeuten. Ved hjemkomsten fik vi os et par hjemmelavede hotdog.

Onsdag den 9.

Det overskyde vejr fortsatte der tilmed vekslende bygeakti vitet hen over dagen.

Dagens vejr generede os ikke da dagen var afsat til inden dørs sysler, som blandt bød på formiddagskaffe hos Dina og Ole, som sædvanlig var det en hyggelig oplevelse.

Det var Elses bankoaften, så medens hun hyggede sig i bankohallen bagte jeg tre stykker Krydlever, således  vi har lidt brød i fryseren

Lørdag den 12.

Dagslængden er nu 7 timer og 28 minutter, dagen er tiltaget med i alt 30 minutter efter vintersolhverv. Det overskyede vejr fortsatte hele dagen, dog blev der plads til enkelte solstrejf.

Formiddagen blev brugt ude i Hørning hvor jeg hjalp min yngste søn Per med opsætning af glasvæv i det tidligere omtalte værelse. Per havde forbehandlet væggene så processen med tilskæring og opsætning af banerne  tog kun et par timer.

Det er jo rart at kunne hjælpe og samtidig konstatere at man ikke helt har mistet taget når det gælder mit gamle hånd værk, selv om det snart er mange år siden jeg forlod malerfaget.

Jeg var hjemme ved middagstid hvor Else havde en lækker frokost parat, det er jo dejlig md sådan en hustru som kæler for én. Efter frokosten var tid for en middagslur, inden efter middagskaffen og det ventende kortspil.

Mandag den 14.

Det blev en dag uden de helt store udskejelser , bortset fra  3 timer i vaskekælderen. Derudover blev formiddagen brugt  til redigering af en lille film om årets gang i vores kolonihave.

Om eftermiddagen tilså jeg planterne i kældere, ved gennem gang af planterne kunne jeg tydeligt se at dagene er tiltaget, for flere af planterne viser tegn på at de er ved at vågne af vinterdvalen.

Tirsdag den 15.

Tirsdagen vejr blev heller ikke til det vi kalder ude vejr,  det var og forblev gråt og regnfuldt.

Hen på formiddagen kom vores ven fra Knud forbi ,han ville lige drøfte FrontPage programmet med mig , der  blev jo også talt om mad for både ham og Else er i deres es når de taler om forskelige retter.

Om eftermiddagen var jeg ved fodterapeuten. Da jeg kom hjem var jeg en tur i planterummet. Ellers blev dagen brugt ved computeren , arbejdet dels billedredigering, men også  opdatering af hjemmesiderne.

Som i ser så har jeg nok at tage mig til , så kedsomhed er ikke en belastning for mig. Når jeg engang bliver færdig med mit projekt håber jeg  det må skabe glæde hos alle jer ,som besøger siderne for at finde et tip om havebrug eller en god opskrift i Farmors kogebog.

Onsdag den 16.

I dag den 16. blev det også en ruskdag , da den både bød på regn og blæst.

Dagen blev brugt ved computeren og om aftenen stod den på haveforedrag  på Viby Bibliotek. Aftenens foredragsholder var  Carl Aage Møller fra Fuchsiahaven, det var og blev en aften, af dem, som gav de fremmødte havefolk noget godt at tage med sig hjem.

Lørdag den 19.

Dagen starter med en skyfri himmel og med en frisk vind fra sydvest og de lover sol, men også enkelte byger, og hår vind fra vest med vindstød af stormstyrke, kraftigst i en nordlige del, men som aftager og i aften svag til frisk vind temperaturer omkring 4 til 8°.

Det blev en for årstiden udsædvanlig varm nat. Det skyldtes at der på forsiden af lavtrykket blev hentet megen lun luft op over landet fra sydvest. Varmen kulminerede midt på natten hvor man i Sønderborg nåede intet mindre end 11,4° varme og dermed januars hidtil højeste temperatur.

Her i Århus nåede termometret op på 11,0°, denne tempe ratur nåede man flere steder rundt om i landet.

Den absolutte varmerekord for januar  er Sønderborg også indehaver af, den blev på 10°.

Søndag den 20.

Dagen blev atter en af disse lidt grå dage og vi stod først oppe ved otte tiden. jeg brugte en del tid ved computeren med billedredigering  og forskellige opsætninger af hjemmesider i  Front Page.

Der blev også tid til at få ryddet lidt op i kælderen, i plante rummet efter gik jeg de forskellige planter.

Mandag den 21.

Vejrmæssigt blev det en mild dag med nogen sol og næsten ingen vind.

Dagen bød ikke på de store oplevelser, vi stod op ved otte tiden,  efter morgenkaffen, var der tid til at klargøre tøj til vaskedagen, jeg tog sengetøjet af medens Else sorterede resten af  dagens vasketøj. Klokken 10 var jeg klar til at starte maskinerne op , klokken tretten  bar jeg det sidste tøj op fra vaskekælderen.

Medens jeg vaskede havde Else smurt mig noget lækker smørrebrød, da jeg havde spist det, gik jeg i gang med at bage en portion  fastelavnsboller. til fryseren.

Resten af dagen blev brugt til almindelig afslapning herunder lidt oprydning i midt arkivmateriale.

Tirsdag den 22.

Det blev en dejlig dag kølig men masser af sol efter  morgenmaden lavede Else en indkøbsliste, hvor efter vi kørte en tur i Bilka, fra Bilka tog vi motorvejen til Hasselager hvor vi var indenom supermarkedet efter køkkenruller. Indkøbs turen sluttede i Metro i Slet.

Vi var hjemme igen klokken tretten, efter at vi havde indtaget vores frokost, valgte jeg at tage cyklen til en tur ned i koloni haven.

Vejret var forsat køligt men med solskin fra en skyfri himmel.

Da jeg kom til havekolonien startede jeg med at reparere hul ler i havegangen derefter gav jeg hele haven en omgang prillet kalk.

Medens jeg var i gang med arbejde kom Dina og Ole forbi, de var netop på vej ned for at se hvor højt vandet stod på  sø engen.

Billedet er taget den 8. januar

Da jeg var færdig med arbejdet gik jeg selv den sædvanlige tur ned til engen.

Billederne er taget den 22 januar

Som i kan se på billederne er der kommet meget vand i Brabrandsøsen på nuværende tidspunkt. Men i modsætning til sidste år flyder vandet rask af sted.

Når man ser tilbage på den mængde skrot, 500 til 700 cykler brændeovne og sunkne både som de fiskede op hen over sommeren, ja så burde det jo være muligt for vandet at finde vej ud i bugten.

efter turen til sø engen begav jeg mig hjemover, jeg var hjem me ved  seksten tiden. Vores Datter Ulla var komme forbi på vejen hjem fra sit arbejde så vi fik os alle tre en hyggesnak over en kop kaffe og en fastelavnsbolle.

Aftensmenuen  var rigtig farmormad, nemlig en stor hakkebøf med en god og kraftig sovs og dertil masser af bløde løg, nemme kartofler og hjemmesyltede rødbeder. Aftenen sluttede med herrehåndboldkampen Danmark – Kroatien, den sluttede 30 – 20.

Onsdag den 23.

Dagen forløb stille og rolig med forskellige gøremål, om afte nen var vi til afdelingsmøde i vores boligafdeling.

Torsdag den 24.

I dag var vi oppe ved ottetiden, efter morgenmåltidet gjorde vi klar til en brunch for vores havevenner Dina og Ole. jeg var lige en tur i Føtex for at hente lidt supplement til vore hjem mebagte brød. Else havde lavet et pålægsfad med rulle pølse ,leverpølse, spegepølse og leverpostej samt diverse oste. af brød var der rugbrød med solsikkekerner  krydlever, samt diverse t morgenbrød. samt en hjemmebagt fastelavnsbolle.

Som sædvanlig blev det en hyggelig formiddag hvor vi også skulle  havde gennemgået det svenske frøkatalog, men da jeg ikke havde modtaget det, måtte det selvfølgelig droppes. Der blev så tid til hyggesnak om hvad der rørte sig i vores fami lier , Else fremvidste også billedet af vores sidst tilkomne barnebarn Caroline.

Da gæsterne var taget af sted tjekkede jeg min mailboks, og minsandten om der ikke var en forespørgsel fra en Amerikansk Antropolog.

Hej!

jeg er en antropolog ved Washington Universitet i U S A. Jeg er interesseret i de antropologiske aspekter vedrørende føde varer produktion. Som forberedelse til min afsluttende  af handling, ønsker jeg at lave min research denne sommer.  Researchsen skal være af folk med kolonihaver. med en rumlig analyse af haverne.

Jeg håber at du vil være interesseret i at være behjælpelig med  viden og indvilge i at blive interviewet En hver form for hjælp vil live påskønnet

På forhånd tak
Daniel Kandy

Jeg ser frem til at høre yderligere nyt fra Daniel angående projektet der kan gå hen og blive Else’s og min helt store oplevelse denne sommer i kolonihaven.

Alt andet lige så er det jo fantastisk at en mand over i USA finder vores hjemmeside om kolonihaven, og samtidig finder den interessant i forbindelse med hans afhandlingsprojekt.

Men internettet er jo uendeligt , og det er jo ikke første gang  min hjemmeside har fanget fjerne destinationers interesse . Der har jo igennem tiden været skabt kontakt m både til Maldiverne og Britisk Colombia.

Else sluttede aftenen med bankospil og jeg sluttede den med en film.

Det blev afslutningen på januar på gensyn i Februar