MAJ MÅNEDS BLOMST

 

STREPTOCARPUS

(AFRIKA VIOL)

Som maj måneds blomst har jeg valgt en af de plantegrupper som Else og jeg havde stor succes med i havens udestue.

Afrikanske violer findes i mange forskellige varianter. Disse planter kommer typisk i lilla, pink og hvide nuancer, med lejlighedsvise blå og blå nuancer, og der er dværg- og standardvarianter. De frynsede kronblade ses ofte som et definerende kendetegn ved afrikanske violer, og deres løv er typisk grønt eller broget.

 

Hvis du leder efter den perfekte stueplante, så prøv en Streptokarpus. En mundfuld jeg kender, men det er en smuk blomstrende plante, fætter til den afrikanske viol, men med mere dramatik. Disse er nemme at finde nu om vinteren i lokale havecentre med stueplanter.

 

Steptocarpus, der er hjemmehørende i Afrika, kaldes almindeligvis en Cape primula. Der er mere end 135 arter, og størrelsen varierer. De planter, du ser i havecentrene, vil have lange, stroplignende blade med rørformede blomster højt over planten. Der er dog nogle med kun et enkelt blad, der kan variere fra et par centimeter til et par fod i længden.

 

Streptocarpus generelt er alle meget følsomme over for direkte lys og brændes let af solen, men blomstrer dårligt i dyb skygge. Let skygge med god ventilation er bedst til at dyrke sunde planter med masser af blomster.

 

Vanding af streptocarpus skal ske med omhu. Det er meget vigtigt, at planterne ikke over vandes for at forhindre råd og svampeproblemer. De har ret lavvandede rodsystemer, da de i naturen ofte trives i meget lidt jord, så lad dem blive ret tørre mellem vanding.

Faktisk kan de godt lide at få lov til at visne lidt mellem hver vanding, og de har evnen til at komme sig rigtig godt efter dette. Vær opmærksom på, at hvis planten pludselig falder sammen kan det være forårsaget af overvanding, så tjek jorden for at se, at dette ikke er tilfældet.

Undgå at fugte denne plantes blade, ved at vande fra bunden – hæld vand i pottebakken, så planten og jorden kan absorbere det, der kræves derfra. I de varme somre, når de vokser aktivt, har planterne brug for regelmæssig vanding, men bemærk, at de fleste streptocarpus ‘hviler’ om vinteren, og denne lille dvale vil få dem til at have brug for meget lidt vand i denne tid, så sørg for at reducere mængden givet.

 

Fjern regelmæssigt alle døde, usunde, døende blade og blomster, da disse fremmer svampevækst og for at holde planterne attraktive. Fjernelse af brugte blomster kan ofte stimulere en anden skylning af blomster.

 

Jorden skal være jævnt fugtig, men ikke våd. Hvis du lader jorden begynde at tørre lidt ud mellem vandingerne, ville det være ideelt. Lad ikke vand komme på bladene. Der er specielt formuleret afrikansk violet jord, som vil fungere godt for streptocarpus planter. De skal gødes med fortyndet afbalanceret gødning. En balanceret gødning har den samme andel af nitrogen, fosfor og kalium, de tre tal under navnet på gødningen. For at forhindre ophobning af gødningssalte, udvask planten med jævne mellemrum ved at lade vandet løbe gennem jorden og ud af drænhullerne.