DIN HAVE I MARTS

 

 

Billede 1

Havearbejde generelt

 

En utålmodig haveejer kan gøre mere skade end gavn , hvis man starter alt for tidligt med forårets havearbejde. Marts kan af og til optræde som en herlig forårsmåned, men man skal ikke lade sig lokke til at fjerne vinterdække, at vende og bearbejde jorden, og måske endda for at starte med plantearbejdet. Det betaler sig at tage den med ro. Sørg hellere for at alle haveredskaber er  orden, så man ikke skal til at reparere dem eller købe nye når forårsarbejdet virkelig sætter ind i april og maj. Til enhver have er det nødvendigt med en smal og en bred rive samt en løvrive, en lugehakke eller roehakke, en håndkultivator med tre eller 5 klø er, en spade , en gravegreb og en skovls til klipning af græsplænen bør man anskaffe sig en solid plæneklipper.

 

Motor klipperen er en uting i den lille have. Den støjer for meget og giver sin ejer alt for lidt motion !

 

Af egentligt havearbejde bør man koncentrere sig om kompostbunken, græsplænen og hækken.Det er nærmest sløseri at rive haveaffaldet sammen for derefter at køre det på genbrugs stationen. Det gør mere gavn ved at blive omsat til muld i havens kompostbeholder.

 

Her marts kan du med fordel omstikke kompostbeholderen har du en lukket med kompostorm er dette ikke nødvendigt.

 

Så snart sneen er smeltet væk kan græsplænen rives over med løvriven.Visne blade og mos fjernes omhyggeligt – og er det meget mos i plænen, kan man vande den med en opløsning af 10 % jernvitriol. Så svides mosset bort og kan rives af med løvriven.

 

Endelig skal hækken klippes hvis du ikke nåede det før vinteren satte ind du kan læse mere om dette under afsnittet om hække.

 

billede 2

 

 

Arkivbillede 13 marts 2008

 

 

Arbejdet med jorden

 

 

GRAVNING:

Den ubevoksede jord i køkkenhave og andre dyrkningsbede kan graves nu, hvis man ikke nåede det i efteråret. Der skal ikke graves særligt dybt. blot 5 til 10 cm af jordoverfladen vendes

RIVNING: Hvis vejret tillader det kan man kultivere og rive nogle af køkkenhavens bede så de er klar til såning af første urter. Græsplænen rives med løvriven for at fjerne mos, visne blade og små sten.
TOPDRESSING: Blomsterbede græsplæne og busketter kan topdresses med kompost enheds jord eller spagnum.

LUGNING: Flerårigt ukrudt som nælder , skvalderkål og kvikgræs fjernes så snart det skyder frem.

GØDSKNING: Hvis man ikke tidligere har strøet kunstgødning ud i haven kan det gøres nu med 5 kg. Helårsgødning pr. 100m².

 

 

Arbejdet med planterne

 

SÅNING: Hvis jordens temperatur er + 10°, kan man allerede i marts så salat, spinat og radiser.

PRIKLING: Frøplanter som er sået indendørs kan prikles  i potter eller skåle , men stadig indendørs.

FORSPIRING: Kartofler , dahlia og knoldbegonia lægges til forspiring i et lyst rum uden for høj varme.

PLANTNING: De fleste haveplanter kan plantes når jorden er endelig optøet men bedst når jord temperaturen når +10°.

 

 

BESKÆRING: Mange buske og træer kan endnu beskæres og udtyndes , men klip ikke i planter med stærk saftstigning. De fleste hække kan klippes nu både på siderne og i toppen.   Form hækken så den bliver bredest forneden og smallest i foroven. Fornyelse af en gammel hæk kan ske ved nedskæring til 25 – 35 cm. højde, når det gælder en hæk af tjørn eller liguster. En bøgehæk tåler sjælden denne behandling.

AFPUDSNING:¨Den visne top på stauder kan klippes af ned til jordoverfladen inden de nye skud viser sig. Men vent endelig med at beskære roser til sidst i april

Plantebeskyttelse 

 

VINTERDÆKNING: Vinterdækningen med granris skal først fjernes når alle grannåle er faldet af: Endnu i marts kan det være nødvendigt at beskytte planterne mod kraftig forårssol og streng nattefrost.

 

 

SYGDOMME OG SKADEDYR: Ønsker man at sprøjte frugttræerne bør det vente til efter løvspring.

 

Skriv et svar