HAVEDAGBOG FEBRUAR

Torsdag den 1.

 

Dagen begynder overskyet og temperaturen ligger her kl. 09:30 på 3 + grader.

 

Jeg arbejde  i dag med billedredigering til hjemmesiden.

Fredag den 2.

Vi stod op kl. 08:00 og temperaturen  er + 8 grader og vejret er overskyet.

I dag offentliggøres FN’s længe ventede klimarapport, og ifølge det som er lækket til pressen er det dyster læsning,man taler om stigende temperaturer og vand stande, dertil kommer at vi vil få kraftigere storme.

Men når man ser på DMI’s tal viser det sig at vi, i de sidste 5 måneder har oplevet den ene varmerekord efter den anden og hvor Januar måned satte med 5,0 grader ny varmerekord – og det er femte gang i træk en måned bliver varmere end nogen – sinde registreret.     Siden september 2006 har vi hver måned oplevet usædvanlig varme,  alle efterårsmånederne satte nye varmerekorder  –  decem ber  fulgte efter med en helt utrolig rekord, der slog den gamle varmerekord med hele 1,9 grader.

Herefter fulgte så januar 2007, der med 5,0 grader lige akkurat slog den gamle re -kord fra 1989, der lød på 4,9 grader, man har aldrig  set dette  siden man i 1873 be -gyndte at registreretemperaturen i Danmark, ud over de månedlige varme rekorder har det seneste halve år også budt på det varmeste efterår nogensinde registreret januar måned bød i øvrigt også på en unik dobbeltrekord.      Ifølge DMI har vi i Danmark aldrig oplevet både at slå varme- og nedbørsrekord i samme måned, men det gjorde vi altså her i januar 2007.

Denne fredag blev en travl dag , jeg har været over ved vores barnebarn  Mette og hendes ven David, for at vise dem til rette omkring malerarbejdet i deres nye lejlighed.

Jeg var hjemme ved middagstid og efter frokosten satte jeg vaske tøj over, da Else var på hospitalet for at besøge vores datter,  senere gennemgik jeg dagens post og der var blandt andet et brev fra vores Norske netveninde Rita Drolsum.

Brevet indeholdt 12 forskellige portioner Ipomeafrø.

Ipomoea Anderson –

Caruea ssp. fistulosa –

Ioug: tuba –

Luteola “Sunspots ” –

Maugnusiana

“Murasaki Jishi”

Pes – caprae

Pes – caprae ssp. brasiliensis

Nil ” Blue Picotee”

Nil “Red Picotee ”

Tricolor ” Shiva ”

Triloba

 

Jeg glæder mig til foråret hvor jeg skal i gang med såningen af ovennævnte frø, samt til at se hvordan planter udvikler sig, det er jo det ved ipomoeaer de kan godt være fra forskelligeklimabælter og derfor kræver vidt forskellige betin gelser for at de vil spire, men man kan kun prøve sig frem,  da frøfirmaerne ikke altid har dyrkningsvejledninger på deres frøpakker.

Lørdag den 3.

Her kl. 07:00 ligger  temperaturen på + 4 grader  og det er tørvejr og det forventes

Else har været i gang i sit køkken hele dagen Hun har lavet en stor portion Hønse kødssuppe til fryseren ,samtidig har hun lavet en portion gullasch.    Som kronen på værket sluttede hun af med at tilberede en middag bestående af farserede por rer serveret med kartofler og persillesovs.

 

Søndag den 4.

 

Temperaturen ligger her kl. 0:900 på 5+ grader og der er næstenskyfri him mel, det ser ud til at blive en rigtig dejlig dag,

 

Mandag den 5.

 

Her klokken  07:00  ligger  temperaturen  på 2 graders  varme  og vejret er  let over skyet.

I dag var jeg en  tur omkring haven for at sætte iltpumpen til havedam men. Der var mange spurvefugle i forsytiabuskene.

Jeg var inden om Oluf i have 511. Han kunne fortælle , at de haveejere  som  hav de haft forsikret hos Alka har fået tilsagn om dækning af vandskaderne på deres havehuse.

 

Tirsdag den 6.

Her klokken 07:00 ligger temperaturen på 2 graders varme og vejret byder en let overskyet himmel, men ifølge oplysninger fra DMI , kan noget nu tyde på vi nu skal til at vi atter skal til at havde vintervejr med både sne og frost.

Med dagstemperaturer der her i starten af februar  ligger  5-8  grader over det nor male for årstiden, er det ingen sag at sige, at det bliver koldere. På baggrund af Prognoserne er man ikke helt enige om, hvor koldt det bliver og hvor lang tid vinterkulden kan blive liggende over Danmark.

Men  Allerede i løbet af  mandagen strømmede  koldere polarluft  fra   Norske havet ned over Nordsøen og ind over Danmark.

Man regner med at  kulden allerede i dag og i morgen onsdag når ned over landet, så  der mange steder kan komme både sne og hagl byger, temperaturer ne, vil i dagtimerne kommer til at ligge lige omkring frysepunktet.

I de kommende dage vil der ske et vejrskifte da luften vil komme frem til landet fra den syd øst og østlige del af  kontinentet,  dette  kan   alt andet lige  betyde at vi virkelig skal til at have have vinter.

 

 Onsdag den 7.

 

Her klokken 07:30 ligger temperaturen på 1,4 graders varme og  vejret byder også her ved dagens på en overskyet himmel.

 

Torsdag den 8.

I løbet af dagen steg temperaturen til 4 grader og vejret var fri for byger.

 

 Fredag den 9.

Efter morgenmåltidet kørte jeg en tur i  Metro for at indkøbe farvepatroner da printeren var løbet tør, jeg fik 2 stk. sorte for 211.00 kr.

Jeg er ved at lave en folder til brug i forbindelse med åben have arrangementet i juni og september.

Senere på dagen fik jeg en telefonisk forespørgsel fra Jels, de ville høre om de måtte af lægge kolonihaven et besøg i juni måned. De ville komme 20 personer det glæder jeg mig til, det er rart at kunne dele sine haveglæder med ligesind ede.

Jeg er stadig i gang med at lave et oplæg til haveforedraget,  der kommer hele tiden nye  tanker til.

I Planterummet er planterne så småt ved at komme i forårshumør, så jeg er begyndt at tilfører vandingsvandet lidt gødning.

Jeg har været ved at opdatere Havekredsens Hjemmeside endnu engang,der var forskellige ændringer til det bestående og enkelte tilføjelser.

 

Lørdag den 10.

Det blev en stille dag med tid til eftertanke. Vi kørte en tur i kolonihaven ved middagstid, der var meget stille nu hvor frosten har bundet jorden, lyden blev kun brudt af en stor flok måger som søgte efter mad ved et af havehusene  hvor ejerne  lægger foder ud om vinteren, og dette tiltrækker selvsagt mange forskel lige fuglearter. I en gyvelbusk sad  mellem 10 og 15  spurve,  men de var meget  stille medens  de sad  der i den bidende vind.

Da vi forlod haven, var der en enkelt Musvit, som fra genbohavens Taksbusk med sit karakteristiske Tiddy fy, Tiddy fy , gjorde os opmærksom  på at  våren måske  er på vej.

Efter hjemkomsten besluttede Else at aftenens menu skulle være en portion suppe til at fordrive kulden med. Så  er det jo rart at man kan gå i fryseskabet og hente en portion.

Vores barnebarn Jan kom på besøg, han blev et par timer og det var ganske hyggeligt.

 

Søndag den 11.

Det blev en meget kold dag og vi havde atter en rigtig slapperdag, jeg var dog lige et par timer i køkkenet for at bage en portion kranse kagekonfekt, der blev til knap et par kilo, så nu har vi lidt i fryseren hvis der kommer udventede gæster.

Over middag gik turen atter ned i havekolonien ,vores havevenner havde ringet og  fortalt  at der var friske æg til os.

Dagens sidste opgave ved computeren var et opslag til haveforedraget.

 

Mandag den 12.

Mandagen bød ikke  på de store overraskelser rent vejrmæssigt, vi fik kun lidt slud og finregn, men det var rigtigt vandkoldt derude.

Vi havde besøg af  vores  barnebarn Sara  som trængte til  en fridag  fra SFO’en, senere kom Camilla med Oscar, han kunne ikke komme i børnehaven da han var lidt forkølet. Så denne  første dag i ugen blev en rigtig en hyggedag med tegning og snak. Der blev også tid til at se filmen Narnia, som Sara hade taget med her  ned til os.

I løbet af dagen spurgte Sara om de måtte låne et af bedene i haven til at dyrke grøntsager i,  det skal de selvfølgelig havde lov til,  min egen haveinteresse startede netop på denne måde, ved at Far lod mig få,  mit eget lille hjørne  i hans have. En af de mange ting , som er med til at gøre  kolonihavelivet  ekstra skønt, er den at både børnebørnene Rasmus og Sara samt oldebarnet Oskar tilsynelad ende længes lige så meget som Else og jeg selv , til at havesæsonen starter på ny.

 

Tirsdag den 13.

Det blev een af disse gråvejrsdage man godt ville være foruden,  men der var dog også et lyspunkt da vores oldebarn Oscar atter kom på besøg  her i formiddags , den dreng er altid glad og han er sådan i balance med sig selv, i hvert tilfælle når han besøger Oldemor og Oldefar.

Jeg har i dag været i planterummet for at fjerne vissent materiale og vande kruk kerne. De hængende Streptocarpus skyder kraftig, selv om temperaturen kun liggerpå 12º

 

Onsdag den 14.

Det blev en af disse grå og tågede dage med let finregn med temperaturer omkring  de – 6º .

Dagen blev brugt ved computeren,   der blev blandt andet arbejdet med den  nye side med tips og ideer for havefolket. Denne side har jo været længe undervejs   men nu lysner det !

Jeg har også været ved at lave noget research omkring  mine sider omkring  kolonihavernes historie, samt min side om Dansk Havebrug fra Middelalderen og til i dag.

Resten af dagen blev brugt til at rigge mit musikanlæg til da jeg skal vise en af mine venner hvordan man indspiller og redigere bånd og plader.  Jeg fik det ikke rigtigt til at fungerer, så jeg måtte kontakte en af mine andre venner, Henning Mogensen.  Det viste sig at jeg havde sat computeren rigtig op , men det var min forstærker som er gået død, så jeg må på jagt efter en ny i morgen.

Torsdag den 15.

Dagen lignede rent vejrmæssigt onsdagen, dog var der lige som lidt mere forår i luften.

Efter  morgenmåltidet  kørte jeg en tur  op til  Genbrugsbutikken  i Helsingfors gade og her fandt jeg netop den type forstærker som jeg skulle bruge. På vej hjem kører jeg forbi Havekolonien for se hvorledes det så ud, jeg skal jo til at tænke på overdækning af de kommende opstartsbede

I haven kunne jeg konstatere at løgvæksterne som var kommet godt i gang,  nu er blevet klar over at det  ikke er forår, selv om der var megen fuglesang  fra havernes  buske og træer, og man kunne fornemme duften fra jord og vækster,  så er det som de forskellige  løgvækster er stoppet op.

På min vej ud af kolonien fik jeg en snak med Elmer,  der er  en af de andre haveejere. Han var i rigtig forårshumør, da han var i fuld gang med at beskærer havens troldhassel.

Da jeg kom hjem ventede Else med middagsmaden .

Den resterende del af dagen blev brugt til at eksperimentere med mit ny indkøbte  musikanlæg .

Jeg fik  løst problemet med sammenkoblingen med computeren!

 

Søndag den 17.

I dag havde vi atter besøg af Rasmus og Sara som skulle overnatte hos os. Så va nen tro var vi en tur i kolonihaven og nede ved Brabrand søen for at fodre ænder ne. Det var et dejligt vejr og der var flere haveejere på besøg i kolonien. Vi mødte også en del motionister på Brabrandstien , de var nok også lokket ud af det gode vejr.

Aftenens menu stod på Pandekager lavet efter opskrift fra Fremads gode gamle Kogebog som har fulgt familien trofast i 48 år.

Det blev så til en aften uden fjernsyn bortset fra dyreudsendelsen ,hvor vi fulgte flytningen af de store dyr. Det er noget som både børnene og vi selv godt kan lide at se.

 

Mandag den 18.

 

billede 40I dag meddeles at man er på sporet af vinteren

 

Ifølge  Meteorologik institut  vil der  allerede efter weekenden strømme koldere luft fra Skandinavien frem mod Danmark.  Dette vil højest sansynligt betyde, at den kommende uge atter vil give os vintervejr. Når et lavtryk søndag fra vest be væger sig hen over Nordskandinavien trækker det gradvist kold luft fra nord  ned  over  Skandinavien – og i forbindelse med et høj tryk, der i starten  af ugen dannes over Skandinavien vil meget  kold luft fra øst og nordøst strømme frem mod Danmark. Prognose modellerne er rela -tivt enige om, at det  fra tirsdag  grad vist bliver betydeligt koldere – først i den nordøstlige del af landet. Og i løbet af onsdagen er kulden så slået ned over hele landet med dagtemperaturer, der ikke kommer over frysepunktet.Det er jo just ikke vintervejr vi har brug for nu hvor vi snart er opå vej ud af februar.

Dagen stod jo i fastelanvnsløjernes tegn, så børnene var jo klar fra morgen stunden ,men nu skulle vi jo lige først havde overstået morgenmåltidet .         Camilla Jesper og Oscar kom klokken ni og de fik de lov at gå i gang med udklæd ningen, for Oskar var i sit Sørøverkostume ved ankomsten. Sara var klædt ud som en fra underverdenen med trefork og det hele.

Rasmus var klædt ud som Ninja Turtle de så meget festlige ud, og jeg fik da også taget nogle billede af dem ,  men de må vente da mit digitalcamera ikke er kommet fra reparation endnu.

Klokken ti gik vi så ned i gården hvor tønderne var hængt op , der var ca 60     børn og voksne som deltog i tøndeslagningen og det efterfølgende arrangement.

Vi var hjemme igen ved middagstid lidt efter hentede Anette Sara og Rasmus . da  Camilla , Jesper og Oscar, var taget af sted, var der tid til en velfortjent middagslur.

Det blev så slutningen på en uge som også bragte lyse og grå dage , men vi  vil fortsat kun på de lyse se tilbage.

Else og jeg ønsker hermed jer alle alt godt i ugen som ligger foran Jer!

 

Tirsdag den 19.

I det nye år som kun er 50 dage gammelt er der allerede sat en ny rekord rent vejrmæssigt  ifølge de sidste nye oplysninger blev der her i  Danmark,  i januar målt en middel temperatur på 5,0° , det er den varmeste januar siden målingerne begyndte i Danmark i 1873.

Hvis  man  ser  på udviklingen  Globalt,  vil man kunne opleve at især den den nordlige halvkugle har haft ekstremt høje temperaturer! Samler man både oce anernes og landjordens temperaturer, så blev januar måned globalt set 0,85° varmere end normalt – og 0,14° varmere endi 2002.

Januar 2007 blev således den varmeste januar, der nogensinde er målt her på Jorden.

Efter morgenmaden kørte jeg ud i Metro for at se om der var kommet gødning og læggekartofler hjem, dette var ikke tilfældet, jeg må nok sige  at de er  lidt lang somme i deres disponering.

 

Onsdag den 20.

Dagen  blev i øvrigt  en klam  og trist  dag  i forhold til vejrliget,  så noget  af tiden blev brugt til at renovere computeren da den virkede meget tung at arbejde med. Klokken 14:00 kørte vi over til Holme for at besøge vores haveven ner Ole og Dina. Det var som sædvanlig en hyggelig oplevelse , hvor der blev serveret hjemmebagt brød til Kaffen. Vi satte kursen hjemefter ved femtiden og kørte forbi Kvickly Ekstra for at handle ind.

Jeg benyttede lejligheden til at gå deres tilbuds bøger igennem for at se om der var nogle havebøger som jeg kunne bruge. Men ærlig talt ! der var en af  Isabella Smith og en med titlen Haves have, for mig at se er det næsten misbrug af papir og tryksværte, det er vel også derfor at de bliver forsøgt solgt til en spotpris. Havefolket vil kunne få mere inspiration ved at besøge nogle af de mange haver, som er åbne for besøgende.

Efter aftensmaden arbejde jeg videre med barndomserindringerne!

Apropos barndomserindringer! Så var der sandelig også blandt tilbudsbøgerne i Kvickly et digert værk med titlen Barndomserindringer!  Her havde en gruppe  af såkaldte kendte personer fortalte deres barndoms erindringer, nogle kunne klare sig med fem sider, jeg synes at de må havde haft en fattig barndom!

 

 Torsdag den 21.

I dag fik vi så det lovede vintervejr. Her klokken 11.20 ligger temperaturenpå 1,2 graders varme og nedbøren  kommer i form af sne som dog ser ud til at smelte med det samme.    Det er  et rigtigt indendørs hyggevejr, og jeg har netop lagt dej til en ny  portion Krydlevere. “opskriften vil blive lagt ud på Farmors kogebog”.

Dagen gik med at få det sidste geninstalleret på komputeren så den kan fungere tilfredsstillende.

Denne onsdag sluttede med en dejlig haveoplevelse, det var en udsendelse på det Svensk tv 1, udsendelsen som havde titlen   væsktzone 5.   der var mange fine ting til inspiration for havefolket

 

Fredag den  22.

Så vågnede familien Danmark  op til det helt store snekaos ! Selv om man for manges ved kommende måske har været igennem det før, ja så lader sig alligevel overraske.Der er selvfølgelig flere som må lade sig transportere over store af stande for at passe deres arbejde.

Vejrudsigten for det kommende døgn lyder for de nordlige og østlige egne på kun stedvis lidt sne,  men fortsat sne fygning mange steder. Frisk vind til kuling fra øst og temp. mellem frysepunktet og 4 graders frost.I de sydvestlige egne skyet og diset, med lidt regn hist og her. Ret svag vind, der sidst på dagen frisker op omkring øst, med temp. mellem 1 og 6 graders varme. I aften kommer der regn og slud fra sydvest, som i nat breder sig til det meste af landet, hvor den ef terhånden falder som sne.

Ved at kigge ud af vinduet kan jeg konstatere at kommunens snerydder har lukket vore biler inde,  da han har lavet en meter bred sne vold  uden på de parkerede biler.  Nu må så bare vente på tøvejr eller at der kommer nogen og fjerner sneen!

Dagen blev brugt til  at redigere billeder  til mine hjemmesider

 

Lørdag den 23.

 

De bliver atter en barsk vinterdag  for store dele af landet , her hos os er der ikke kommet mere sne, men det blæser temmelig meget, man har stadig store pro blemer med at holde de mindre veje fri for sne !

Oprydningen ude på motorvejsnettet pågår stadigt!

Vejrudsigt, der gælder til Lørdag morgen, udsendt kl. 05:15Lyder pånedbør af og til, mest som sne med snefygning,   men i de sydvestligste egne som regn eller slud, en overgang måske isslag. I aften og i nat nedbør af og til, især i Jylland, i de sydvestlige egne som regn eller slud, ellers som sne. Hele  døgnet jævn til hård vind  fra øst og sydøst, ved kysterne stedvis  op til kuling, og temp. mellem 3 graders frost og 3 graders varme, varmest i de syd vestlige egne. Kilde:DMI

 

Søndag den 24.

Så kom tøvejret, men stadig er der mange steder i landet hvor man har problem er  med sneen. medens jeg sad og skrev ovennævnte gik computeren  helt ned, således jeg  at jeg blev afskåret fra internettet.

Dette skyldtes strømudfald på grund af en nedfalden Højspændingsledning.

 

Mandag den 25.

Efter totalt kaos på computerfronten op til weekenden er det dejligt at jeg nu kan komme på nettet igen!

Både lørdag og søndag forsøgte jeg at komme i kontakt med Stofa support,men der var ingen som tog telefonen. Men her i dag fik jeg så løst de mange tekniske problemer,  det er utroligt så handicappet jeg kan føle mig når  jeg er afskåret fra nettet.

 

Jeg vil her berette om en af weekendens store oplevelser!

Det var turen søndag aften til Århus Musikhus hvor overværede forestillingen ” Spille -mand på en Tagryg ”  med Kurt Ravn i hovedrollen:    Det var en god aften med under- holdning af høj karat , foruden  de medvirkenes flotte spil, hæftede jeg mig især ved scenografi og lyssætningen somvar både enkel og flot, der imod kneb det i starten for lyd -manden , han var  sådan lidt på afveje i starten af fore stillingen, men han kom efter det,således at den samlede forestilling blev en stor nydelse.

Efter forestillingen var Else og jeg værter  ved en lille sammenkomst  hvor vi bød på et pølse og ostebord med tilhørende vin aftenen sluttede med kagebord og kaffe

Det var en god afslutning på en lettere stresset uge!

 

Onsdag den 27.

Atter en af disse stille vinterdage.

 

 Torsdag den 28.

I dag var der så tid at tage en tur ned i haven for at se på hvor meget sneen og smeltevand havde lavet af ulykker,  der lå meget sne og mange hække var væltet på grund af dårlig klipning.

Jeg fik lavet mit arbejde omkring månedens blomst færdig,   således at man nu kan læse om Gunneraen pasning og pleje.

Vores tidligere nabo i kolonihaven ringede for at invitere på formiddags kaffe den 8. marts,  han lød meget glad og optimistisk og det går godt med optræningen af de kunstige ben.

Else havde lavet en god portion velsmagende Hvidkålssuppe til middag, det var en sand nydelse!

Om aftenen var vi til  haveforedrag  og  generalforsamling i Solbjerg Fritidscenter,  der var atten personer som havde fundet vej til denne haveaften, hvor både foredrag og generalforsamling forløb stille og roligt.

 

Skriv et svar